MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Liść kapusty nadziewany mięsem.

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Liść kapusty nadziewany mięsem.

Dodaj do planów


Czas przygotowania

8 godz.

Czas gotowania

2 godz. 30 min.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pasus tolma, czyli pasuts tolma w liściach kapusty, to kultowe danie ormiańskie. Rozbieżności w nazwie mają związek z wymową. Niektórzy słyszą „pasus”, inni „pasuts”, to samo dotyczy tolmy i dolmy. Ważne jest, co znaczą te słowa – Wielkopostna Dolma. Charakterystyczne jest, że w wersji klasycznej przygotowywana jest z liści kiszonej kapusty. Jesienią kapusta jest specjalnie solona z główkami w dużych beczkach, aby tradycyjnie przygotować świąteczną dolmę pasut na Nowy Rok. Ale nie każdy mieszkający w rosyjskich miastach ma okazję dostać kiszoną kapustę do głowy. Dlatego nie jest zabronione robienie rondla dolmy ze świeżych liści kapusty. Właśnie tego używamy w naszym przepisie, a świeżą kapustę przygotowujemy w taki sam sposób, jak kapustę kiszoną. Tyle, że dla kwaśności do farszu i dressingu dodamy odrobinę soku z cytryny. W tym samym celu ormiańskie gospodynie domowe dodają suszone śliwki na patelnię z dolmą. Dokładnie kwaśne śliwki, a nie suszone śliwki. Ale w przypadku jego braku możesz wziąć słodkie śliwki - okaże się również bardzo smaczne. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby do nadzienia można nawet dodać kawałki suszonych owoców. Pasuts dolma to zimna przekąska. Ale pamiętaj, aby spróbować na ciepło. A co jeśli tak Ci się bardziej spodoba?

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 19

Porcje:

1.

Biała kapusta - 1 szt.

2.

Bulgur lub orkisz - 200 g

3.

Ryż - 100 g

4.

czerwona fasola - 100 g

5.

Ciecierzyca - 100 g

6.

Czerwona soczewica - 100 g

7.

Cebula cebulowa - 2 szt.

8.

Cytrynowy - 1 szt.

9.

Śliwki - 100 g

10.

Zieleń - 60 g

11.

Suszone zioła - 2 łyżeczka

12.

koncentrat pomidorowy - 3 łyżka

13.

Rafinowany olej roślinny - do smaku

14.

Mielona papryka - 1 łyżeczka

15.

Mielona papryczka chili - do smaku

16.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

17.

Mielony kminek - do smaku

18.

Mielona kolendra - do smaku

19.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

165г

🍚

65%

Węglowodany

575г

🥩

17%

Białko

150г

🔥

4544

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Fasolę i ciecierzycę namoczyć przez noc i osobno gotować do miękkości w osolonej wodzie. Soczewicę, ryż i kaszę bulgur (lub orkisz) można po prostu namoczyć na kilka godzin lub ugotować do połowy ugotowaności.

2

Krok 2

Wymieszaj wszystkie przygotowane ziarna i rośliny strączkowe w jednej misce. Ważne jest, aby wszystkie te składniki zostały wcześniej ugotowane oddzielnie, ponieważ wymagają one innego czasu gotowania.

3

Krok 3

Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę. Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju roślinnego. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, na małym ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta.

4

Krok 4

Do smażonej cebuli dodać wszystkie przyprawy - paprykę, ostrą paprykę czarną i czerwoną, kminek, kolendrę. Dodać suszone zioła, wycisnąć czosnek przez praskę, dodać 1 łyżkę. l. koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotuj mieszaninę na małym ogniu przez 1-2 minuty.

5

Krok 5

Drobno posiekaj połowę świeżych ziół i wrzuć na patelnię z cebulą i przyprawami. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Umieść mieszaninę roślin strączkowych i zbóż na patelni i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z połowy cytryny i sól, pamiętaj jednak, że fasolę i ciecierzycę gotowano w osolonej wodzie.

6

Krok 6

Przygotuj kapustę. Usuń uszkodzone liście. Zrób nacięcia wokół łodygi. W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i włóż do niej główkę kapusty. Gdy woda się zagotuje, poczekaj 2 minuty, a następnie usuń zewnętrzne liście. I tak stopniowo usuwaj ugotowane i zmiękczone liście, umieszczając je na durszlaku.

7

Krok 7

Strząsnąć pozostałą wodę z schłodzonych liści kapusty. Odetnij wszelkie szorstkie miejsca. Jeśli liście są duże, można je przeciąć na pół. Pasuts dolma nie powinna być zbyt mała, skup się na średniej wielkości.

8

Krok 8

Na liście nałóż farsz i zwiń je w kopertę, jak gołąbki. Gotową dolmę układamy w rzędach w dużym rondlu. Pomiędzy tymi rzędami ułóż suszone śliwki lub suszone śliwki, posyp świeżymi ziołami.

9

Krok 9

Resztę koncentratu pomidorowego i 2 łyżki wymieszać z niewielką ilością wrzącej wody. l. olej roślinny. Dodaj sok z połowy cytryny i odrobinę soli. Tą mieszanką wylać równomiernie na dolmę pasuts, a następnie dodać więcej wrzącej wody, tak aby woda dotarła do górnej warstwy.

10

Krok 10

Aby dolma nie wypłynęła, przykryj ją szczelnie talerzem o mniejszej średnicy niż patelnia. Następnie przykryj patelnię pokrywką i podpal. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj chudą dolmę przez 30–40 minut. Fajny. Podawać na zimno.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone