Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Te pełnoziarniste ciasteczka, wykonane z uniwersalnej mąki pełnoziarnistej, wypiekają się lekkie i puszyste i są gotowe do spożycia w mniej niż 30 minut.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
Proszek do pieczenia
Cukier
Sól
Porcje:
🥓
Tłuszcz
4г
🍚
Węglowodany
112г
🥩
Białko
23г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F (230 stopni C).
W dużej misce wymieszaj mąkę uniwersalną, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cukier i sól. Pokrój zimne masło 2 nożami lub blenderem, aż mieszanina będzie przypominała grube okruchy; wymieszać z maślanką, aż zgęstnieje.
Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię; delikatnie zagnieść 8-10 razy. Rozwałkować na grubość około 3/4 cala. Do wycinania ciasteczek użyj okrągłej foremki do ciastek o średnicy 2 1/2 cala; rozwałkuj dowolne kawałki, aby wyciąć więcej ciasteczek. Ułóż ciasteczka na nienasmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż ciasteczka staną się złotobrązowe, 10-12 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku