
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Kuchnia
Rosyjska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zwykły chleb pita może posłużyć do przygotowania smacznych i oryginalnych roladek. W tym przepisie proponowane są dwie opcje nadzienia: grzybowe i twarogowe. Jednak do wypełnienia roladek można użyć dowolnych produktów. Najważniejsze, aby dobrze się ze sobą komponowały. Najlepiej użyć świeżego chleba pita, wtedy nie będzie pękać ani się kruszyć. Do nadzienia nadaje się każdy ser, zarówno twardy, jak i miękki.
Łącznie składników: 15
Porcje:
Twarożek 2% - 100 g
Twardy ser - 100 g
Śmietana 33% - 100 g
Koperek - 20 g
Sól - do smaku
Twardy ser - 50 g
Pieczarki mini - 60 g
Pietruszka - 20 g
Cebula 2 szt. - 80 g
Olej roślinny 2 łyżki. l. - 17 g
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Mieszanka sałat - do smaku
Ser topiony - 100 g
majonez - 100 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
193г
🍚
Węglowodany
99г
🥩
Białko
99г
🔥
Kcal
Opłucz zieleninę wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Umyj pieczarki, odetnij ciemne plamy i poczerniałą podstawę nóżki, osusz. Umyj cebulę i obierz z łupin.
Zetrzyj ser na średnich oczkach i przełóż go do miski.
Drobno posiekaj koperek i dodaj go do sera.
Dodaj twaróg do pozostałych składników.
Dodaj śmietanę.
Posól do smaku i dokładnie wymieszaj farsz, aż będzie jednolity.
Rozsmaruj przygotowany farsz na jednym placku lawaszu. Ostrożnie zwiń go w rulon. Ułóż rulon na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 7-10 minut, następnie wyjmij i pozwól ostygnąć.
Pieczarki pokrój w małe plasterki na drugi farsz.
Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
Wlej olej roślinny na patelnię i postaw ją na ogniu.
Wrzuć cebulę na patelnię i smaż, aż będzie szklista.
Dodaj grzyby do cebuli i smaż, aż cała płynność wyparuje. Mieszaj ciągle, aby składniki się nie przypaliły i zachowały swój smak.
Posól i popieprz do smaku. Zdejmij patelnię z ognia.
Drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do cebuli i grzybów.
Zetrzyj ser na średnich oczkach.
Przełóż do czystej miski podsmażone grzyby z cebulą, ser i natkę pietruszki. Dodaj ser topiony i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozsmaruj nadzienie na drugim placku lawasz. Zwiń go w ciasny rulon, upiecz w piekarniku, usmaż na patelni lub pokrój od razu po przygotowaniu.
Pokrój roladki z lawaszu na porcje. Ułóż liście sałaty na talerzu. Nałóż na nie roladki i podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku