PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Średnia
6 Porcje
0.0
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
6
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Proponuję przygotować niezwykle smaczny i sycący tort przekąskowy z sezonowych warzyw. Do przygotowania placków użyjemy tartych młodych kabaczków i białej kapusty. Następnie posmarujemy placki sosem śmietanowym z czosnkiem i zielenią i udekorujemy tort startym twardym serem. Wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne danie, które doskonale nadaje się na obiad lub lekką kolację. Kolejny plus tego przepisu to fakt, że do pieczenia placków nie jest potrzebny piekarnik, będziemy je przygotowywać na patelni. To znacznie oszczędza czas i ułatwia proces przygotowania. Zatem zaczynajmy!
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Biała kapusta - 300 g
Młoda cukinia - 300 g
Jaja kurze C1 - 3 szt.
Mąka pszenna - 4 łyżka
Śmietana 25% (klasyczna) - 300 g
Twardy ser - 75 g
Czosnek - 2 ząbek
Zieloni (koperek i pietruszka) - 50 g
Sól - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Przyprawa Khmeli-suneli - ½ łyżeczka
Mielona papryka - ⅕ łyżeczka
Olej roślinny do smażenia - 50 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
159г
🍚
Węglowodany
93г
🥩
Białko
50г
🔥
Kcal
<p>Posiekaj białą kapustę jak najcieniej w słupki. Ugniataj warzywa rękami, żeby puściły sok.</p>
Cukinię umyj, odetnij końcówki, zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij warzywa z nadmiaru soku, dodaj do białej kapusty.
Dodaj do warzyw 3 kurze jajka, wymieszaj składniki.
Dodaj do uzyskanej mieszanki przesianą mąkę pszenną, sól i przyprawy do smaku.
Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Patelnię o średnicy 20 cm postaw na ogień i posmaruj olejem bez zapachu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię niewielką ilość mieszanki warzywnej i równomiernie rozprowadź ją cienką warstwą po całym obwodzie.
Smaż placki warzywne na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. W ten sposób przygotuj wszystkie placki, z podanej ilości składników wychodzi 4-5 sztuk. Ostudź je do temperatury pokojowej.
Tymczasem przygotuj sos. W głębokim naczyniu połącz tłustą, gęstą śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną zieleninę. Użyłam koperku i pietruszki, opcjonalnie można dodać kolendrę.
Złóż tort przekąskowy, układając na przemian warzywne blaty i sos śmietanowy.
Posmaruj wierzch tortu resztą sosu śmietanowego, udekoruj wierzch tortu startym twardym serem. Włóż tort przekąskowy do lodówki na minimum 30 minut, aby się przegryzł i schłodził.
<p>Przed podaniem udekoruj tort z cukinii i kapusty białej świeżą zielenią.</p>
Pokrój tort warzywny na porcje i podawaj na stół.
Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku