@danakire
Trudność: Łatwa
12 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
12
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj przepis na ciasteczka Sandwich, które przerosną Twoje oczekiwania! Delikatne krążki przełożone czekoladowym ganache, z chrupiącą migdałową skorupką – to prawdziwa pokusa dla łasuchów. Pozwól sobie rozkoszować się każdym kawałkiem tego wspaniałego deseru, który znika ze stołu w mgnieniu oka.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Mąka pszenna - 240 g
Masło - 200 g
Cukier granulowany - 200 g
Jajko kurze (żółtko) - 1 szt.
Mielone migdały - 30 g
Sól - 1 szczypta
Prażone migdały - 150 g
Śmietanka 10% (o niskiej zawartości tłuszczu) - 250 ml
Czekolada mleczna - 600 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
530г
🍚
Węglowodany
760г
🥩
Białko
122г
🔥
Kcal
Rozpuść 200 g czekolady. Migdały drobno posiekaj. Zanurz brzeg każdego ciastka w czekoladzie, a następnie w posiekanych migdałach. Wyłóż na papier i pozwól czekoladzie zastygnąć.
Zaczynamy robić ciasto na ciasteczka: pokrój masło w kostkę i daj mu czas zmięknąć w temperaturze pokojowej przez pół godziny, zamieniając się w delikatną chmurkę.
Ubijaj miękkie masło przez pięć minut, aż stanie się puszyste. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie puszysta i jednolita. Następnie dodaj żółtko i ubij jeszcze raz.
Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i mielonymi migdałami. Następnie dodaj suchą mieszankę do masy jajeczno-maślanej i zagnieć delikatne ciasto. Podziel je na dwie części, uformuj kule, owiń folią i włóż do lodówki na całą godzinę.
Pozwól ciastu odpocząć, a następnie rozwałkuj każdą część między arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek. Ostrożnie zdejmij górny arkusz, posyp mąką i wytnij kółka szklanką. Resztki ciasta zagnieć i powtórz proces.
Ułóż przygotowane ciastka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włóż do lodówki na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz krążki przez 10 minut, następnie ostudź na blachach i kratce.
Do ganache: 400 g czekolady zetrzyj na tarce. Podgrzej śmietankę do wrzenia i natychmiast zdejmij z pieca. Dodaj wiórki czekoladowe i delikatnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, błyszczącą glazurę. Pozostaw ganache do lekkiego ostygnięcia.
<p>Posmaruj ganache połowę ciasteczka, zostawiając trochę miejsca od brzegu. Przykryj drugą połówką i delikatnie dociśnij.</p>
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku