MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Śledź marynowany w sosie musztardowym

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Średnia

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Śledź marynowany w sosie musztardowym

Dodaj do planów


Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

25 min.

Porcje

2

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przekąski

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Lubisz lekkiego śledzia? Spróbuj przygotować go według nowego przepisu. Marynowana w sosie musztardowym ryba wychodzi niezwykle smaczna, soczysta i aromatyczna. Delikatny sos musztardowy otacza każdy kawałek śledzia, nadając mu pikantny smak. Taka przekąska dobrze sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu. Wygodnie, że przekąskę można przygotować wcześniej i przechowywać na półce lodówki przez 3 dni. Z kromką czarnego chleba, delikatnym puree lub pieczonymi w piekarniku ziemniakami marynowany śledź jest po prostu idealny!

ОселедецьМаринована рибаМаринований оселедецьОселедець маринований Гірчиця

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Świeży śledź - 1 szt.

2.

Cebula - 100 g

3.

Musztarda ziarnista - 50 g

4.

Musztarda stołowa - 30 g

5.

Rafinowany olej słonecznikowy - 100 ml

6.

Ocet stołowy (9%) - 30 ml

7.

Płynny miód - 1 łyżka

8.

Sól - 1 łyżeczka

9.

Mielona kurkuma - ½ łyżeczka

10.

Por - ½ pęczek

11.

Koper świeży - ½ pęczek

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

69%

Tłuszcz

105г

🍚

24%

Węglowodany

36г

🥩

8%

Białko

12г

🔥

1140

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Świeżo mrożonego śledzia rozmroź na dolnej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Umyj rybę, odetnij głowę, ogon i płetwy. Usuń wnętrzności, przepłucz tuszę pod bieżącą wodą. Ostrożnie zdejmij skórę z ryby, przesuwając się od ogona do głowy. Oddziel filety śledziowe od kręgosłupa, usuń pozostałe ości. Pokrój filety na porcje.

Świeżo mrożonego śledzia rozmroź na dolnej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Umyj rybę, odetnij głowę, ogon i płetwy. Usuń wnętrzności, przepłucz tuszę pod bieżącą wodą. Ostrożnie zdejmij skórę z ryby, przesuwając się od ogona do głowy. Oddziel filety śledziowe od kręgosłupa, usuń pozostałe ości. Pokrój filety na porcje.
2

Krok 2

W głębokim naczyniu połącz 2 rodzaje musztardy, rafinowany olej, płynny miód i ocet spirytusowy 9%.

W głębokim naczyniu połącz 2 rodzaje musztardy, rafinowany olej, płynny miód i ocet spirytusowy 9%.
3

Krok 3

Cebulę obierz z łupin, pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj cebulę do musztardowej marynaty.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj cebulę do musztardowej marynaty.
4

Krok 4

Pióra zielonej cebuli i gałązki kopru umyj, osusz z nadmiaru wilgoci, drobno posiekaj. Dodaj aromatyczną zieleninę do marynaty.

Pióra zielonej cebuli i gałązki kopru umyj, osusz z nadmiaru wilgoci, drobno posiekaj. Dodaj aromatyczną zieleninę do marynaty.
5

Krok 5

Dodaj do mieszanki sól i mieloną kurkumę.

Dodaj do mieszanki sól i mieloną kurkumę.
6

Krok 6

Dokładnie wymieszaj składniki, aby sól całkowicie się rozpuściła.

Dokładnie wymieszaj składniki, aby sól całkowicie się rozpuściła.
7

Krok 7

Wyłóż kawałki śledzia w gotowym sosie musztardowym z cebulą i zielenią.

Wyłóż kawałki śledzia w gotowym sosie musztardowym z cebulą i zielenią.
8

Krok 8

Delikatnie wymieszaj składniki, aby ryba całkowicie pokryła się marynatą. Przykryj naczynie szczelną pokrywką lub folią spożywczą, wstaw do lodówki na minimum 8 godzin. Ja zostawiałam śledzia marynować na noc.

Delikatnie wymieszaj składniki, aby ryba całkowicie pokryła się marynatą. Przykryj naczynie szczelną pokrywką lub folią spożywczą, wstaw do lodówki na minimum 8 godzin. Ja zostawiałam śledzia marynować na noc.
9

Krok 9

Po upływie określonego czasu aromatyczny, soczysty i delikatny marynowany śledź będzie gotowy.

Po upływie określonego czasu aromatyczny, soczysty i delikatny marynowany śledź będzie gotowy.
10

Krok 10

Podawaj go razem z sosem musztardowym z ulubionym dodatkiem ziemniaczanym.

Podawaj go razem z sosem musztardowym z ulubionym dodatkiem ziemniaczanym.
11

Krok 11

Smacznego!

Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Pieczony camembert z rozmarynem, ostrą papryczką i czosnkiem

Эмилия

852

Kcal

19

Białko

82

Tłuszcz

11

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone