@SilinaDarina
Trudność: Łatwy
4 Porcje
0.0

Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Wspaniały przepis dla miłośników niezwykłych i egzotycznych połączeń! Ten wariant przygotowania kurczaka doskonale nadaje się na świąteczny stół i na każdy dzień. Soczystość i wyrazisty smak pomarańczy po prostu idealnie dopełnia mięso drobiowe, nadając mu szczególnego charakteru. Marynata z imbiru, czosnku i sosu sojowego sprawia, że udka kurczaka są niesamowicie soczyste, delikatne i aromatyczne. Do podania można użyć różnych dodatków – ryż, ziemniaki, świeże warzywa, zielenina. Bierz przepis do notatnika i gotuj z przyjemnością!
Łącznie składników: 13
Porcje:
Kurze udka - 4 szt.
Pomarańczowy - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Korzeń imbiru - 1 łyżeczka
Rafinowany olej roślinny - 25 ml
Sos sojowy - 50 ml
Miód kwiatowy - 1 łyżka
Sól - ½ łyżeczka
Cukier - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - 0.3 łyżeczka
Przyprawa do mięsa - ½ łyżeczka
Suszony rozmaryn - ½ łyżeczka
Świeża pietruszka - ½ pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
32г
🍚
Węglowodany
28г
🥩
Białko
19г
🔥
Kcal
Umyj udka kurczaka, osusz papierowymi ręcznikami z nadmiaru wilgoci. Przełóż kawałki mięsa do głębokiego naczynia.

W osobnym naczyniu przygotuj marynatę. Za pomocą drobnej tarki zetrzyj skórkę z pomarańczy. Dodaj do niej rozdrobniony na drobnej tarce czosnek i korzeń imbiru.

Dodaj sok z połowy pomarańczy i płynny miód.

Wlej sos sojowy i rafinowany olej.

Dodaj sól, cukier i przyprawy do smaku.

Wymieszaj marynatę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wlej gotową marynatę do udek kurczaka. Wymieszaj mięso z marynatą, pozostaw je na 40 minut, aby udka kurczaka nasiąkły aromatami przypraw.

Przełóż kawałki kurczaka do żaroodpornego naczynia do pieczenia. Wstaw mięso do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 40-45 minut.

Sprawdź, czy udka kurczaka są gotowe, wbijając w nie ostrze noża. Jeśli z mięsa wycieka przezroczysty sok, są gotowe. Ostrożnie wyjmij apetyczne danie z piekarnika.

Aromatyczne i soczyste udka z kurczaka podawaj na gorąco, dekorując danie plasterkami pomarańczy i gałązkami świeżej pietruszki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku