MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kapusta „Prowansalska”

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kapusta „Prowansalska”

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

12

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przekąski do piwa

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przygotuj smaczną i pikantną przystawkę warzywną! Kapusta „Prowansalska” szybka w przygotowaniu będzie doskonałym dodatkiem do mięsa czy kurczaka, puree ziemniaczanego czy ulubionej kaszy. Marynowana kapusta jest chrupiąca, umiarkowanie ostra, o delikatnym aromacie czosnku. Marchewka oraz kolorowa papryka dodają przystawce soczystości, świeżości i apetycznego wyglądu. Kapusta „Prowansalska” długo przechowuje się w lodówce, więc można ją śmiało przygotować na zapas.

Овочева закускаМаринована капустаЗакуска з капустиКапуста "Провансаль"Мариновані овочі

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Biała kapusta - 2 kg

2.

Marchewka - 4 szt.

3.

Papryka (czerwona i zielona) - 2 szt.

4.

Czosnek - 5 ząbek

5.

Mielona kolendra - 1 łyżeczka

6.

Zmielony czerwony pieprz - ½ łyżeczka

7.

Mielona papryka - ½ łyżeczka

Dla sosu:

1.

Woda pitna - 750 ml

2.

Cukier - 170 g

3.

Sól - 75 g

4.

Ocet jabłkowy 6% - 200 ml

5.

Rafinowany olej roślinny - 150 ml

6.

Nasiona kolendry - ½ łyżeczka

7.

Mieszanka przyprawowa papryki - ½ łyżeczka

8.

Słodki groszek - 3 szt.

9.

Liść laurowy - 3 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

23%

Tłuszcz

120г

🍚

67%

Węglowodany

345г

🥩

9%

Białko

47г

🔥

2577

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Oczyśćcie kapustę białą z wierzchnich zbrązowiałych lub zabrudzonych liści, jeśli takie są. Pokrójcie kapustę w cienkie paski, przełóżcie do głębokiego naczynia.

Oczyśćcie kapustę białą z wierzchnich zbrązowiałych lub zabrudzonych liści, jeśli takie są. Pokrójcie kapustę w cienkie paski, przełóżcie do głębokiego naczynia.
2

Krok 2

Papryki w różnych kolorach umyj, oczyść z nasion, pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj papryki do kapusty.

Papryki w różnych kolorach umyj, oczyść z nasion, pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj papryki do kapusty.
3

Krok 3

Umyj marchew, obierz ze skórki. Pokrój warzywa na cienkie, długie paski, używając drobnej tarki. Dodaj marchew do warzyw.

Umyj marchew, obierz ze skórki. Pokrój warzywa na cienkie, długie paski, używając drobnej tarki. Dodaj marchew do warzyw.
4

Krok 4

Ząbki czosnku obierz z łusek, pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekany czosnek do pozostałych składników.

Ząbki czosnku obierz z łusek, pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekany czosnek do pozostałych składników.
5

Krok 5

Dokładnie wymieszaj składniki, aby warzywa puściły sok.

Dokładnie wymieszaj składniki, aby warzywa puściły sok.
6

Krok 6

Aby nadać ostrości i aromatu, dodaj do warzyw mieloną czerwoną paprykę, paprykę słodką oraz kolendrę.

Aby nadać ostrości i aromatu, dodaj do warzyw mieloną czerwoną paprykę, paprykę słodką oraz kolendrę.
7

Krok 7

W misce wymieszaj sól, cukier i przyprawy.

W misce wymieszaj sól, cukier i przyprawy.
8

Krok 8

Dodaj do marynaty wodę oczyszczoną, ocet jabłkowy 6% oraz rafinowany olej. Mieszając, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły, doprowadź marynatę do wrzenia.

Dodaj do marynaty wodę oczyszczoną, ocet jabłkowy 6% oraz rafinowany olej. Mieszając, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły, doprowadź marynatę do wrzenia.
9

Krok 9

Zaraz po zagotowaniu wlej marynatę do mieszanki warzywnej. Wymieszaj składniki łyżką. Pod wpływem gorącej marynaty warzywa zmniejszą swoją objętość i całkowicie pokryją się zalewą.

Zaraz po zagotowaniu wlej marynatę do mieszanki warzywnej. Wymieszaj składniki łyżką. Pod wpływem gorącej marynaty warzywa zmniejszą swoją objętość i całkowicie pokryją się zalewą.
10

Krok 10

Przykryj przekąskę pokrywką, wstaw do lodówki lub na chłodny balkon na 24 godziny. W trakcie marynowania kilka razy wymieszaj warzywa, aby równomiernie nasiąkły korzenną marynatą i przyprawami.

Przykryj przekąskę pokrywką, wstaw do lodówki lub na chłodny balkon na 24 godziny. W trakcie marynowania kilka razy wymieszaj warzywa, aby równomiernie nasiąkły korzenną marynatą i przyprawami.
11

Krok 11

Za dobę smaczna i chrupiąca kapusta „Prowansalska” będzie gotowa. Dla wygody przełóż ją razem z marynatą do szklanych słoików z szczelną pokrywką i przechowuj w lodówce. Podawaj marynowaną kapustę „Prowansalską” jako zimną przystawkę. Smacznego!

Za dobę smaczna i chrupiąca kapusta „Prowansalska” będzie gotowa. Dla wygody przełóż ją razem z marynatą do szklanych słoików z szczelną pokrywką i przechowuj w lodówce. Podawaj marynowaną kapustę „Prowansalską” jako zimną przystawkę. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Bakłażanowy kawior z jabłkiem

Дарина Сіліна

2938

Kcal

46

Białko

206

Tłuszcz

223

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone