Dodaj do planów
Czas gotowania
40 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kutia z rodzynkami niekoniecznie jest daniem pogrzebowym. Często podaje się go podczas świąt, takich jak Boże Narodzenie i Święto Trzech Króli. Przepisów na owsianki jest mnóstwo. Zależy na jakie wydarzenie przygotowywane jest danie. Za kulisami gotuje się owsiankę z ryżu na obrzędy pogrzebowe oraz z pszenicy lub jęczmienia perłowego na Boże Narodzenie. Jedyną rzeczą, która łączy przepisy, jest wspólne znaczenie symboliczne. Uważa się, że zawarta w kompozycji pszenica czy ryż oznaczają skończoność istnienia, a suszone owoce i inne słodkie dodatki przywodzą na myśl raj. Jedząc owsiankę, człowiek powinien myśleć o stworzeniu świata i przemijaniu życia. Często wśród potrzebujących rozdawane są smakołyki.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
biały ryż - 150 g
Woda - 600 ml
rodzynki - 150 g
Miód lub brązowy cukier - 100 g
Prażone migdały - 80 g
Masło - 50 g
Sól - 2 g
Cukier - 30 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
89г
🍚
Węglowodany
356г
🥩
Białko
30г
🔥
Kcal
Ryż przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, aż stanie się klarowny. Następnie włożyć do rondla o grubym dnie, zalać wodą i podgrzewać na małym ogniu.
Gdy owsianka się zagotuje, posol ją i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu, aż płatki wchłoną całą wodę. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.
Ostudzić ryż do temperatury pokojowej. Powinno być kruche. Jeśli ziarna się sklejają, opłucz je pod bieżącą zimną wodą. Umieścić na sicie, aby odsączyć wodę.
Posortuj rodzynki (lepiej wziąć jasne i ciemne), następnie włóż je do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15-20 minut. Rodzynki przełożyć na sito, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Rozpuść masło na patelni. Ułożyć rodzynki i posypać cukrem. Gotuj, mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Do ryżu dodać rodzynki i wymieszać.
Wysusz migdały na patelni. Do owsianki dodać miód do smaku i ponownie wymieszać. Udekoruj migdałami i podawaj z kompotem. Można też posypać makiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku