Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jak gotować owsiankę gryczaną w powolnej kuchence? To pytanie interesuje wielu, dlatego postanowiliśmy opublikować przepis, który szczegółowo opisze cały proces. Najważniejszym punktem w tym przypadku jest ścisłe przestrzeganie proporcji: jedna część płatków - dwie części wody. Możesz użyć wagi lub po prostu odmierzyć składniki w szklankach. Cóż, multicooker zapewni niezbędną szczelność podczas gotowania owsianki, dzięki czemu kasza gryczana będzie się gotować, stopniowo wchłaniając wodę, a okaże się miękka, delikatna i krucha.
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Kasza gryczana (gotowe) - 200 g
Woda pitna - 400 ml
Masło 82,5% - 30 g
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
29г
🍚
Węglowodany
132г
🥩
Białko
19г
🔥
Kcal
Przygotuj kaszę gryczaną. Przejdź przez nie, rozrzuć na stole, usuń gruz. Następnie wlać do dużego rondla i zalać zimną wodą. Opłucz i umieść na sicie. Powtarzaj tę czynność, aż woda stanie się przejrzysta i czysta.
Kaszę gryczaną ułożyć na kilku warstwach ręczników papierowych i wygładzić. Pozwól płatkom wyschnąć. Następnie przełożyć do miski multicookera i smażyć przez 5 minut w temperaturze 130°C.
Do miski multicookera z kaszą gryczaną wlej wodę pitną. Ustaw tryb „Owsianka” lub inny odpowiedni do gotowania płatków śniadaniowych. Zamknij urządzenie i gotuj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Gdy kasza gryczana będzie już gotowa, dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy. Zamknij pokrywę multicookera. Kaszę gryczaną pozostawić na kolejne 15 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku