Dodaj do planów
Czas gotowania
10 min.
Porcje
7
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Po co robić chudy majonez, skoro można kupić podobny w sklepach, pytasz. Odpowiadamy! Po pierwsze, w tym przypadku na pewno będziesz mieć pewność co do składu sosu: nie będzie on zawierał szkodliwych konserwantów, zagęszczaczy i aromatów, które zwykle znajdują się w produktach przemysłowych. Po drugie, przygotowanie chudego majonezu zajmie Ci nie więcej niż 10 minut, na co, jak widzisz, może sobie pozwolić nawet bardzo zapracowana osoba. I po trzecie, otrzymasz naprawdę pyszny sos, którym możesz doprawić sałatki lub uzupełnić przekąski, niezależnie od wyznawanej wiary czy fundamentalnych przekonań. Sprawdziliśmy: każdemu, kto spróbował, spodobała się opcja wegańska!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Rafinowany olej roślinny - 250 ml
Fasola biała konserwowa - 6 łyżka
musztarda Dijon - 1 łyżka
Ocet jabłkowy 5% - 1 łyżka
Cukier granulowany - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
249г
🍚
Węglowodany
22г
🥩
Białko
8г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki na chudy majonez. Fasolę z puszki włóż do durszlaka i opłucz. Pozwól, aby płyn spłynął i przelej go do szklanki blendera zanurzeniowego.
Dodać musztardę, ocet, sól i cukier. Wlać 100 ml oleju roślinnego i ubić składniki chudego majonezu, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Nie przerywając ubijania, wlej pozostały olej. Powinieneś mieć gruby dressing. Majonez wielkopostny można przechowywać w lodówce w hermetycznie zamkniętym słoiczku przez 7-10 dni.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku