MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Bezglutenowy muffin truskawkowy

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Bezglutenowy muffin truskawkowy

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 10 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bezglutenowe ciasto truskawkowe to łatwe ciasto upieczone bez mąki i jajek. Babeczka jest odpowiednia zarówno dla wegetarian, jak i osób poszczących, gdyż nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Zamrożone puree truskawkowe i mąka migdałowa sprawią, że gotowe ciasto będzie wilgotne i bardzo pachnące, a świeże truskawki i mięta będą doskonałą dekoracją tego ciasta podczas serwowania. Dodatkowo babeczkę można podać z bitą śmietaną zwykłą lub warzywną oraz startą czekoladą.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mrożone truskawki - 250 g

2.

Mąka migdałowa - 250 g

3.

Cukier - 150 g

4.

Skrobia ziemniaczana - 110 g

5.

Proszek do pieczenia ciasta - 15 g

6.

Cukier waniliowy - 10 g

7.

Sól - 2 g

8.

Cukier puder do dekoracji - do smaku

9.

Truskawki do dekoracji - do smaku

10.

Mięta do dekoracji - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

22%

Tłuszcz

137г

🍚

67%

Węglowodany

415г

🥩

11%

Białko

70г

🔥

3035

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozmroź truskawki wcześniej na dolnej półce lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Formę do ciasta o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Krok 2

Umieść truskawki na durszlaku i poczekaj, aż płyn spłynie. Zmiel jagody w blenderze na puree. Do truskawek dodać cukier zwykły i waniliowy, mąkę migdałową, skrobię, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać mikserem. Powinno powstać gęste ciasto, które powoli wypływa z łopatek miksera. Jeżeli ciasto jest zbyt płynne dodać 1 łyżkę. l. skrobia i mąka migdałowa.

3

Krok 3

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wygładzić wierzch szpatułką lub łyżką. Przykryj patelnię folią i umieść ją na środkowej półce piekarnika. Po 20 minutach zdejmij folię i kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 20 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem, jeśli to konieczne, piecz ciasto przez kolejne 5–7 minut.

4

Krok 4

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Przenieść na metalową kratkę i całkowicie ostudzić. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i udekoruj truskawkami i listkami mięty.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone