Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bezglutenowe ciasto truskawkowe to łatwe ciasto upieczone bez mąki i jajek. Babeczka jest odpowiednia zarówno dla wegetarian, jak i osób poszczących, gdyż nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Zamrożone puree truskawkowe i mąka migdałowa sprawią, że gotowe ciasto będzie wilgotne i bardzo pachnące, a świeże truskawki i mięta będą doskonałą dekoracją tego ciasta podczas serwowania. Dodatkowo babeczkę można podać z bitą śmietaną zwykłą lub warzywną oraz startą czekoladą.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mrożone truskawki - 250 g
Mąka migdałowa - 250 g
Cukier - 150 g
Skrobia ziemniaczana - 110 g
Proszek do pieczenia ciasta - 15 g
Cukier waniliowy - 10 g
Sól - 2 g
Cukier puder do dekoracji - do smaku
Truskawki do dekoracji - do smaku
Mięta do dekoracji - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
137г
🍚
Węglowodany
415г
🥩
Białko
70г
🔥
Kcal
Rozmroź truskawki wcześniej na dolnej półce lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Formę do ciasta o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Umieść truskawki na durszlaku i poczekaj, aż płyn spłynie. Zmiel jagody w blenderze na puree. Do truskawek dodać cukier zwykły i waniliowy, mąkę migdałową, skrobię, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać mikserem. Powinno powstać gęste ciasto, które powoli wypływa z łopatek miksera. Jeżeli ciasto jest zbyt płynne dodać 1 łyżkę. l. skrobia i mąka migdałowa.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wygładzić wierzch szpatułką lub łyżką. Przykryj patelnię folią i umieść ją na środkowej półce piekarnika. Po 20 minutach zdejmij folię i kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 20 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem, jeśli to konieczne, piecz ciasto przez kolejne 5–7 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Przenieść na metalową kratkę i całkowicie ostudzić. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i udekoruj truskawkami i listkami mięty.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku