MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Filet z indyka z warzywami i suszonymi owocami w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Filet z indyka z warzywami i suszonymi owocami w piekarniku

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 9 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Filet z indyka z warzywami i suszonymi owocami w piekarniku to danie o niezwykłym i wyrazistym smaku. Pierś z indyka to mięso dietetyczne i dość proste w smaku. Pieczone warzywa i suszone owoce sprawią, że zabłyśnie nowymi kolorami. Sos żurawinowy jest tradycyjnie podawany z indykiem w Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. W naszym przepisie sos również nie będzie zbędny – doda słodko-kwaśnych nut i będzie dobrze komponował się zarówno z mięsem, jak i warzywami.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Filet z piersi indyka - 2 szt.

2.

Marchewka - 3 szt.

3.

Słodka czerwona papryka - 1 szt.

4.

Biała żarówka - 1 szt.

5.

Suszone owoce - 200 g

6.

Tymianek (tymianek) - 5 pęczek

7.

Rosół z kurczaka - 350 ml

8.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - do smaku

9.

Sól - do smaku

10.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

11.

Żurawina - 200 g

12.

Cukier - 100 g

13.

Sól - do smaku

14.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

22%

Tłuszcz

115г

🍚

66%

Węglowodany

347г

🥩

12%

Białko

62г

🔥

2809

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz 3 średnie marchewki i pokrój je w koła o grubości 1 cm. Obierz 1 dużą czerwoną paprykę i pokrój ją wzdłuż na 8 kawałków. Obierz 1 dużą białą cebulę i pokrój na ćwiartki lub 8 kawałków.

2

Krok 2

Na sos zmieszać 200 g żurawiny ze 100 g cukru i 100 ml wody pitnej. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ubić blenderem, ostrożnie przetrzeć przez sito, dodać sól i pieprz. W razie potrzeby gotuj dalej, aby zagęścić sos.

3

Krok 3

Solimy i pieprzymy 2 małe filety z piersi indyka i smażymy ze wszystkich stron na oliwie z oliwek na złoty kolor. Przygotowane warzywa włóż do żaroodpornego naczynia do pieczenia, dodaj około 200 g suszonych owoców (figi, suszone morele, suszone śliwki) i kilka gałązek świeżego tymianku. Napełnij do połowy bulionem z kurczaka. Warzywa i suszone owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Pieczonego indyka przełożyć na patelnię z warzywami i piec około 10 minut, aż indyk będzie ugotowany. Podawać z sosem żurawinowym.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone