MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Dorsz w piekarniku z cebulą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Dorsz w piekarniku z cebulą

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Najprostszy przepis na gotowanie dorsza w piekarniku z cebulą będzie wymagał minimum wysiłku; piekarnik wykona prawie całą pracę za Ciebie. Najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest pokrojenie cebuli w cienkie półpierścienie, ale można nawet sprawić, aby nie były zbyt cienkie, w określonym czasie cebula stanie się miękka i słodka, pozostaje tylko położyć na cebuli dorsza i pieczemy wszystko razem w piekarniku. Ta „poduszka” z cebuli będzie doskonałym dodatkiem do filetu z dorsza. Oprócz ryby można podać kruchy gotowany ryż lub sałatkę ze świeżych warzyw.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

filet z dorsza - 700 g

2.

Cebula cebulowa - 1.5 kg

3.

Rafinowany olej roślinny - 100 ml

4.

Mielona słodka papryka - 1 łyżeczka

5.

Sól - do smaku

6.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

24%

Tłuszcz

107г

🍚

44%

Węglowodany

199г

🥩

32%

Białko

144г

🔥

2358

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C (najlepiej konwekcyjny). Głęboką blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rybę dopraw solą i pieprzem ze wszystkich stron i odstaw na 15 minut.

2

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, polać olejem roślinnym, wymieszać i rozprowadzić równą warstwą.

3

Krok 3

Umieść blachę do pieczenia z cebulą na górze piekarnika i piecz, aż cebula stanie się złocista, od 15 do 20 minut.

4

Krok 4

Wyjmij patelnię z piekarnika, posyp cebulę papryką i wymieszaj. Zrób wgłębienia na 4 kawałki ryby i delikatnie zatop je w cebuli.

5

Krok 5

Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 170°C. Piec 12–20 minut, w zależności od grubości ryby.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone