Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Najprostszy przepis na gotowanie dorsza w piekarniku z cebulą będzie wymagał minimum wysiłku; piekarnik wykona prawie całą pracę za Ciebie. Najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest pokrojenie cebuli w cienkie półpierścienie, ale można nawet sprawić, aby nie były zbyt cienkie, w określonym czasie cebula stanie się miękka i słodka, pozostaje tylko położyć na cebuli dorsza i pieczemy wszystko razem w piekarniku. Ta „poduszka” z cebuli będzie doskonałym dodatkiem do filetu z dorsza. Oprócz ryby można podać kruchy gotowany ryż lub sałatkę ze świeżych warzyw.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
filet z dorsza - 700 g
Cebula cebulowa - 1.5 kg
Rafinowany olej roślinny - 100 ml
Mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
107г
🍚
Węglowodany
199г
🥩
Białko
144г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 220°C (najlepiej konwekcyjny). Głęboką blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rybę dopraw solą i pieprzem ze wszystkich stron i odstaw na 15 minut.
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, polać olejem roślinnym, wymieszać i rozprowadzić równą warstwą.
Umieść blachę do pieczenia z cebulą na górze piekarnika i piecz, aż cebula stanie się złocista, od 15 do 20 minut.
Wyjmij patelnię z piekarnika, posyp cebulę papryką i wymieszaj. Zrób wgłębienia na 4 kawałki ryby i delikatnie zatop je w cebuli.
Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 170°C. Piec 12–20 minut, w zależności od grubości ryby.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku