Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Dżem śliwkowy ma przyjemny smak z lekką kwaskowatością, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jeśli masz ochotę, wyjadaj ją łyżką ze spodka, jeśli chcesz, posmaruj ją świeżym pieczywem, jeśli chcesz, dodaj do twarogu lub owsianki. Powidła śliwkowe można wykorzystać także jako nadzienie do placków otwartych, kruchego ciasta czy drożdżowego. Nawiasem mówiąc, nasze babcie uwielbiały gotować podobne, a takie wypieki zostały wyprzedane w ciągu kilku minut. Dlatego na pewno warto zrobić powidła śliwkowe, zwłaszcza jeśli dysponujemy pysznymi owocami z domku letniskowego.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Śliwka - 2 kg
Cukier granulowany - 900 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
6г
🍚
Węglowodany
1089г
🥩
Białko
16г
🔥
Kcal
Przygotuj śliwki. Owoce myjemy i każdy kroimy na ćwiartki. Usuń nasiona. Miazgę śliwkową włóż do rondla o grubym dnie i postaw na średnim ogniu.
Doprowadź śliwki do wrzenia, przykrywając patelnię pokrywką. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego.
Do rondelka z puree śliwkowym dodać cukier i wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Łyżką zbieramy pianę. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj dżem przez 2 godziny, mieszając co 15 minut.
Gorący powidło śliwkowe wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku