PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gorący hummus z kurczakiem i kalafiorem to pełnowartościowy lunch, doskonałe źródło białka i zdrowego błonnika. Bardziej przyzwyczajeni jesteśmy do postrzegania hummusu jako zimnej przystawki lub dipu, czyli gęstego sosu, w którym zwyczajowo macza się kawałki warzyw, chleb pita czy krakersy. Jednak na Bliskim Wschodzie hummus często podaje się na ciepło, jako samodzielne danie z różnorodnymi dodatkami – pieczarkami, jajkami, wołowiną lub – jak w naszym przepisie – kurczakiem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 18
Porcje:
Filet z udka kurczaka - 400 g
kalafior - 250 g
Duża cebula - 1 szt.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 5 łyżka
Orzeszki piniowe - 1 łyżka
Mielony kminek - ⅘ łyżeczka
Mielona kolendra - ½ łyżeczka
Mielony cynamon - ½ łyżeczka
Santa Maria wędzona papryka - ½ łyżeczka
Sól - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Mikrogreeny - do smaku
Ciecierzyca konserwowa - 400 g
Tahini - 3 łyżka
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 5 łyżka
Sok cytrynowy - 3 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
208г
🍚
Węglowodany
164г
🥩
Białko
155г
🔥
Kcal
Przygotuj hummus. Odcedź i zachowaj płyn z puszki po ciecierzycy konserwowej, a groszek przełóż do szklanki blendera. Dodać posiekany ząbek czosnku, pastę tahini, sól i pieprz. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek i zmiksować na gładką masę. Dolać zarezerwowany płyn ze słoiczka i ponownie zmiksować blenderem.
Udka z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i włóż do miski. Dodać kminek, kolendrę, cynamon, wędzoną paprykę, czarny pieprz i sól. Obróć kurczaka kilka razy, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte pikantną mieszanką.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki. l. Oliwa z oliwek. Ułóż kurczaka w równej warstwie i smaż przez 5-6 minut, nie ruszając kawałkami. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Przełożyć kurczaka na talerz.
Kalafior podziel na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie lub połówki pierścieni. Wlej kolejne 2 łyżki na patelnię, na której smażony był kurczak. l. oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 4–5 minut.
Do cebuli dodać kalafiora, dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Zalać 60 ml gorącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut. Usmażonego kurczaka włóż z powrotem na patelnię. Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Na suchej patelni smaż orzechy na złoty kolor, 1–2 minuty.
Porcje hummusu układamy na talerzach, a na środku robimy wgłębienie. W każdym ułożyć kurczaka z kalafiorem i cebulą. Posyp orzeszkami pinii i ziołami i natychmiast podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku