MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciepły hummus z kurczakiem i kalafiorem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciepły hummus z kurczakiem i kalafiorem

Dodaj do planów


Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gorący hummus z kurczakiem i kalafiorem to pełnowartościowy lunch, doskonałe źródło białka i zdrowego błonnika. Bardziej przyzwyczajeni jesteśmy do postrzegania hummusu jako zimnej przystawki lub dipu, czyli gęstego sosu, w którym zwyczajowo macza się kawałki warzyw, chleb pita czy krakersy. Jednak na Bliskim Wschodzie hummus często podaje się na ciepło, jako samodzielne danie z różnorodnymi dodatkami – pieczarkami, jajkami, wołowiną lub – jak w naszym przepisie – kurczakiem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 18

Porcje:

1.

Filet z udka kurczaka - 400 g

2.

kalafior - 250 g

3.

Duża cebula - 1 szt.

4.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 5 łyżka

5.

Orzeszki piniowe - 1 łyżka

6.

Mielony kminek - ⅘ łyżeczka

7.

Mielona kolendra - ½ łyżeczka

8.

Mielony cynamon - ½ łyżeczka

9.

Santa Maria wędzona papryka - ½ łyżeczka

10.

Sól - do smaku

11.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

12.

Mikrogreeny - do smaku

13.

Ciecierzyca konserwowa - 400 g

14.

Tahini - 3 łyżka

15.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 5 łyżka

16.

Sok cytrynowy - 3 łyżka

17.

Czosnek - 1 ząbek

18.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

39%

Tłuszcz

208г

🍚

31%

Węglowodany

164г

🥩

29%

Białko

155г

🔥

3118

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj hummus. Odcedź i zachowaj płyn z puszki po ciecierzycy konserwowej, a groszek przełóż do szklanki blendera. Dodać posiekany ząbek czosnku, pastę tahini, sól i pieprz. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek i zmiksować na gładką masę. Dolać zarezerwowany płyn ze słoiczka i ponownie zmiksować blenderem.

2

Krok 2

Udka z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i włóż do miski. Dodać kminek, kolendrę, cynamon, wędzoną paprykę, czarny pieprz i sól. Obróć kurczaka kilka razy, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte pikantną mieszanką.

3

Krok 3

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki. l. Oliwa z oliwek. Ułóż kurczaka w równej warstwie i smaż przez 5-6 minut, nie ruszając kawałkami. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Przełożyć kurczaka na talerz.

4

Krok 4

Kalafior podziel na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie lub połówki pierścieni. Wlej kolejne 2 łyżki na patelnię, na której smażony był kurczak. l. oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 4–5 minut.

5

Krok 5

Do cebuli dodać kalafiora, dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Zalać 60 ml gorącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut. Usmażonego kurczaka włóż z powrotem na patelnię. Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez kolejne 3 minuty.

6

Krok 6

Na suchej patelni smaż orzechy na złoty kolor, 1–2 minuty.

7

Krok 7

Porcje hummusu układamy na talerzach, a na środku robimy wgłębienie. W każdym ułożyć kurczaka z kalafiorem i cebulą. Posyp orzeszkami pinii i ziołami i natychmiast podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone