MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Szaszłyk z makreli

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

3 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Szaszłyk z makreli

Dodaj do planów


Czas przygotowania

48 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Być może nigdy wcześniej nie gotowałeś kebaba z makreli, ale jeśli zrobisz to raz, będziesz mile zaskoczony jego wykwintnym smakiem i przyjemną, gęstą konsystencją. Chociaż, jeśli się nad tym zastanowić, wybór takiej ryby do smażenia na otwartym ogniu jest dość oczywisty: jest tłusty i delikatny. To prawda, niektórzy nie przepadają za zbyt intensywnym zapachem makreli, ale z tym problemem można łatwo sobie poradzić, marynując ją przez długi czas w soku z cytryny, cebuli i czosnku. Cóż, potem wystarczy już tylko nawlec kawałki ryby na szaszłyki i smażyć je na grillu, aż będą całkowicie ugotowane (spoiler: zajmie to nieco ponad pięć minut!).

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Makrela (tusza) - 900 g

2.

pomidory koktajlowe - 400 g

3.

Cebula - 3 szt.

4.

Czosnek - 3 ząbek

5.

Sok z 1 cytryny - do smaku

6.

Olej roślinny - 100 ml

7.

Przyprawa do ryb - do smaku

8.

Cukier - 1 łyżeczka

9.

Sól - 1 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

46%

Tłuszcz

218г

🍚

16%

Węglowodany

76г

🥩

38%

Białko

178г

🔥

2961

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Na początek przygotuj marynatę do kebaba z makreli. Aby to zrobić, obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w plasterki.

2

Krok 2

Makrelę myjemy i kroimy: odcinamy ogon, płetwy i głowę. Usuń kręgosłup i kości, a także wnętrzności. Dokładnie opłucz mięso ryby i dokładnie osusz.

3

Krok 3

Cebulę włóż do dużej miski do marynowania makreli. Rybę pokroić w grube kawałki i ułożyć na wierzchu skórą do dołu. Posypać solą, cukrem i przyprawą do ryb (do smaku).

4

Krok 4

Na każdym kawałku makreli ułóż plasterki czosnku, skrop sokiem z cytryny i olejem roślinnym. Górę miski z makrelą w marynacie przykryj folią spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.

5

Krok 5

Rozpal węgle na grillu i pozwól im dobrze się palić, aż na powierzchni pojawi się biały popiół. Kawałki makreli osuszamy ręcznikiem papierowym i nabijamy na patyczki do szaszłyków, na przemian z pomidorkami koktajlowymi i krążkami cebuli.

6

Krok 6

Grilluj kebab z makreli na grillu nad rozżarzonymi węglami przez około siedem minut. W tym czasie szaszłyki należy kilka razy obrócić. Podawaj kebab natychmiast.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone