
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bułeczki faszerowane pieczarkami to aromatyczne, sycące i komfortowe danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub ciepłą kolację. W frytkownicy powietrznej bułeczki wychodzą szczególnie apetyczne: z chrupiącą, złocistą skórką i delikatnym, soczystym nadzieniem w środku. Jeśli nie masz frytkownicy powietrznej, to nic straconego – takie bułeczki doskonale pieką się również w piekarniku, zachowując bogaty smak i przyjemną teksturę. Nadzienie z pieczarkami jest soczyste i aromatyczne, z lekką nutą grzybową i kremowym posmakiem. Aby danie było jeszcze ciekawsze, do grzybów można dodać czosnek, zioła, śmietanę lub odrobinę fileta z kurczaka. Oprócz pieczarek, sprawdzą się również inne grzyby: boczniaki, leśne borowiki, koźlarze czy kurki. Każdy rodzaj grzybów nada daniu swój szczególny aromat i charakter, czyniąc faszerowane bułeczki prawdziwie domowym i smacznym poczęstunkiem.
Łącznie składników: 10
Porcje:
Bułki do hamburgerów - 4 szt.
Świeże pieczarki - 350 g
Cebula - 2 szt.
Twardy ser - 100 g
Śmietana 15% tłuszczu - 100 g
Oliwa z oliwek do smażenia - 30 ml
Suszone zioła włoskie - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Sól - ½ łyżeczka
Świeża pietruszka - 0.3 pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
86г
🍚
Węglowodany
51г
🥩
Białko
53г
🔥
Kcal
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę.

Świeże pieczarki umyj, w razie potrzeby oczyść kapelusze grzybów, odetnij zabrudzoną podstawę przy nóżkach. Pieczarki przekrój na pół, pokrój w plastry o grubości 3-4 mm.

Wyłóż posiekaną cebulę na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Mieszając, smaż warzywa do uzyskania złotego koloru.

Następnie dodaj pokrojone grzyby do podsmażonej cebuli. Wymieszaj i kontynuuj smażenie składników razem, aż będą gotowe.

Na koniec gotowania dodaj sól i przyprawy do smaku. Ja użyłam czarnego pieprzu mielonego i suszonych ziół włoskich. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i duś grzyby z cebulą w śmietanie przez 5 minut na wolnym ogniu.

W międzyczasie przygotuj bułki. Ostrożnie odetnij wierzchołki bułek, usuń miąższ łyżeczką, formując z chleba koszyczki z dnem i brzegiem.

Napełnij przygotowane bułeczki farszem grzybowym.

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozłóż na bułeczkach z pieczarkami.

Ułóż nadziewane bułeczki w koszu frytownicy beztłuszczowej. W razie potrzeby, ruszt frytownicy beztłuszczowej można wyłożyć papierem do pieczenia.

Zapiekaj bułeczki z grzybami w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Gdy ser się roztopi, a bułeczki zarumienią, ostrożnie przełóż je na talerz.

Apetyczne, faszerowane bułeczki z pieczarkami podawajcie na ciepło.

Świeże warzywa i zielenina będą doskonałym dodatkiem. Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku