
Czas gotowania
12 godz.
Porcje
8
Kuchnia
Rosyjska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Delikatne, aromatyczne, ze zwykłych produktów, na święta! Zrobienie serka wielkanocnego w powolnej kuchence jest o wiele łatwiejsze niż na kuchence – nie trzeba go oglądać ani mieszać, nie przypali się, a Wielkanoc smakuje równie pysznie. Gotowaną Wielkanoc można podawać dzieciom, ponieważ surowe jajka są poddawane obróbce cieplnej.
Łącznie składników: 5
Porcje:
Twarożek 1% - 750 g
Oliwki - 400 ml
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
rodzynki - ½ szkl.
Jajka - 2 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
54г
🍚
Węglowodany
108г
🥩
Białko
132г
🔥
Kcal
Jak zrobić serową Wielkanoc w powolnej kuchence? Przygotuj produkty. Weź naturalny, tłusty, smaczny ser – od jego jakości będzie zależeć smak całego dania. Użyj śmietany o zawartości 20% tłuszczu. Olej - bez zamienników tłuszczu mlecznego. Wyjmij go wcześniej z lodówki, aby stał się miękki. Zamiast cukru waniliowego można dodać wanilinę lub wanilię w innej proporcji. Oprócz rodzynek do paska można włożyć kandyzowane owoce, orzechy lub czekoladę.

Weź głęboką miskę, włóż do niej ser. Dodać miękkie masło, wlać śmietankę.

Ubij wszystko razem za pomocą blendera zanurzeniowego, aż masa będzie gładka. Ten krok jest obowiązkowy, ponieważ pasta powinna wyjść bez grudek i ziaren. Jeśli nie masz blendera, przetrzyj ser przez sito, następnie wymieszaj go ze składnikami za pomocą trzepaczki.

W innej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupka może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i szczotki. Do jajek dodać cukier, zwykły i waniliowy. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą lekką masę.

Do masy serowej wlać ubite jajka. Całość wymieszaj mikserem na gładką masę.

Przelej masę do misy multicookera. Umieść ją w urządzeniu. Zamknij pokrywę. Ustaw w multicookerze tryb, który podgrzewa produkty do 90-100°C. W różnych modelach może nazywać się inaczej. Jeśli jest ustawiony czas, ustaw 30 minut.

Po pół godzinie otwórz pokrywkę, wymieszaj masę serową. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wlać umyte rodzynki (lub kandyzowane owoce, orzechy lub czekoladę).

Weź formę na Wielkanoc, wyłóż ją gazą złożoną z kilku warstw. Umieść formę w misce. Włóż do niego masę serową, mocno ubijając łyżką. Następnie przykryj ser końcami gazy, na wierzch połóż małą płaską deskę. Na desce umieść ładunek, na przykład puszkę z wodą. Całą konstrukcję wkładamy do lodówki na co najmniej 10 godzin. W tym czasie nadmiar serum spływa z pasty, a sama pasta ulega zagęszczeniu.

Wyjmij miskę z formą z lodówki, weź ładunek. Rozwiń zagięte końce gazy i odwróć pasek na talerz. Weź formę i gazę. Podawaj Wielkanoc do stołu. Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku