MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Marchewkowy hummus ze stekiem z kalafiora

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

1 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Marchewkowy hummus ze stekiem z kalafiora

Dodaj do planów


Czas przygotowania

8 godz.

Czas gotowania

2 godz.

Porcje

1

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Hummus marchewkowy to jedna z najpopularniejszych bliskowschodnich przekąsek, której niezbędnymi składnikami są ciecierzyca, pasta sezamowo-tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Przepis mówi, jak zrobić hummus marchewkowy, ale korzystając z tego samego przepisu otrzymasz doskonały klasyczny hummus (jeśli nie dodasz gotowanej marchewki), a także dowolne inne warzywne odmiany hummusu - na przykład burak, szpinak lub bataty .

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Stek z kalafiora - 150 g

2.

Czarna soczewica - 100 g

3.

Rzodkiewka - 60 g

4.

Orzeszki piniowe - 20 g

5.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka

6.

Mieszanka przyprawowa: czosnek suszony, kminek, kolendra, papryka - 1 łyżeczka

7.

Sól - do smaku

8.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Ciecierzyca sucha - 150 g

10.

Gotowane marchewki - 80 g

11.

Tahini - 30 g

12.

Czosnek - 1 ząbek

13.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka

14.

Sok cytrynowy - 1 łyżka

15.

Sól - do smaku

16.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

121г

🍚

54%

Węglowodany

244г

🥩

19%

Białko

85г

🔥

2460

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 1 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

W przypadku hummusu ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na 8 godzin. Groch przepłukać, włożyć do rondla, zalać świeżą zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości, 1,5 godziny, odcedzić na durszlaku, zachowując bulion, przepłukać ciecierzycę zalać zimną wodą, obrać groszek ze skórki.

2

Krok 2

Odłóż około 50 g ciecierzycy, resztę włóż do szklanki blendera, dodaj tahini, marchewkę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, zalej około 50 ml bulionu i zmiksuj na gładkie puree. Okresowo zatrzymywać blender, aby za pomocą szpatułki usunąć ciecierzycę z boków szklanki.

3

Krok 3

Pozostałą ciecierzycę wymieszaj z mieszanką przypraw i oliwy z oliwek. Smażyć na patelni przez 1-2 minuty.

4

Krok 4

Soczewicę gotujemy w 1 litrze wrzącej wody do miękkości, 35–40 minut. Ułożyć na sicie i poczekać, aż płyn odcieknie. Soczewicę włóż do miski i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z 2 łyżkami. l. Oliwa z oliwek.

5

Krok 5

Stek z kalafiora dopraw solą i pieprzem i posmaruj oliwą z oliwek. Smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7–9 minut. Kapusta powinna pozostać lekko chrupiąca.

6

Krok 6

Rozgrzej suchą patelnię i smaż orzeszki piniowe na złoty kolor.

7

Krok 7

Na talerzu ułóż hummus marchewkowy, połóż na nim soczewicę i stek z kalafiora. Dodać pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki, orzeszki piniowe i przyprawioną ciecierzycę. Udekoruj naczynie mikrogreenami i skrop oliwą z oliwek.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone