Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Do kolendry można mieć różne podejście, ale nie ma wątpliwości co do udanego połączenia kolendry i indyka. A jeśli do tego połączenia dodasz orzechy nerkowca, otrzymasz pełną idyllę.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Filet z piersi indyka - 600 g
Nieprażone orzechy nerkowca - 100 g
Kolendra - 50 g
Białko jaja na twardo - 1 szt.
Wytrawne sherry lub wino ryżowe - 1 łyżka
Sos sojowy - 1 łyżka
Skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
Olej roślinny do głębokiego smażenia - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
160г
🍚
Węglowodany
50г
🥩
Białko
141г
🔥
Kcal
Indyka pokroić w drobną kostkę o boku 1 cm. Białka lekko ubić, wymieszać z solą i skrobią, dodać ptaka i wymieszać tak, aby każdy kawałek był pokryty białkiem. Włożyć do lodówki na 20 minut.
W woku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej na dużym ogniu warstwę oleju o grubości około 3 cm (powinna zacząć dymić).
Dodawaj indyka partiami i gotuj na dużym ogniu, mieszając, aby zapobiec sklejaniu się kawałków, aż będzie biały, 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i odcedzać.
Ostrożnie spuść olej z woka, odcedź kilka łyżek oleju z powrotem do woka i postaw ponownie na ogniu. Dodaj grubo posiekane orzechy nerkowca i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.
Do woka wlać sherry i sos sojowy, zagotować, dodać indyka i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać grubo posiekane liście kolendry, wymieszać, zdjąć z ognia i natychmiast podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku