Dodaj do planów
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jesteśmy pewni, że nigdy wcześniej nie robiłeś pesto z brokułów. Ale farfalle z pesto brokułowym pomoże skorygować to „niefortunne nieporozumienie”. Możliwe, że to niezwykłe pesto stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do potraw.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Farfalle - 300 g
brokuły - 300 g
Świeże zioła (bazylia, pietruszka, mięta, estragon) - 50 g
Czosnek - 1 ząbek
Prażone orzechy laskowe - 50 g
Tarty parmezan - 70 g
Cytrynowy - 1 szt.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
161г
🍚
Węglowodany
281г
🥩
Białko
84г
🔥
Kcal
Odetnij łodygi od brokułów i zachowaj je. Główki kapusty dzielimy na małe kwiatostany. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Za 2 minuty Przed zdjęciem patelni z ognia dodaj różyczki brokułów.
Łodygi brokułów zmiel w blenderze, dodaj listki mięty (trochę zostaw do podania), orzechy laskowe, 50 g parmezanu, sok z cytryny i połowę skórki. Dodaj trochę soli. Cienkim strumieniem wlać oliwę, nadal miksując sos blenderem.
Makaron brokułowy odcedzić na durszlaku, zachowując część wody. Makaron wymieszać z pesto i dodać trochę wody z gotowania. Posypać pozostałym parmezanem i skórką z cytryny, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i udekorować listkami mięty.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku