Dodaj do planów
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Nie wiemy, czy to danie można nazwać ciasteczkami. Raczej te miękkie kwadraty, pachnące skórką cytryny i makiem, bardziej przypominają pierniki. Coś w rodzaju blond piernikowego ludzika. Idealnie nadają się na popołudniową przekąskę ze szklanką mleka sojowego dla dzieci lub filiżanką kawy dla rodziców.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Mąka - 3 szklanka
brązowy cukier - 1.5 szklanka
Masło orzechowe - 5 łyżka
Cytryna (sok i skórka) - 2 szt.
MAK - 4 łyżka
Proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Rafinowany olej roślinny do smarowania jaj - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
209г
🍚
Węglowodany
705г
🥩
Białko
83г
🔥
Kcal
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać cukier i posiekaną skórkę, wymieszać.
W małej misce połącz 1 szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny i olejem. Powstałą masę dodać do miski z mąką i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Mak zalać wrzątkiem na 5 minut, przesiać na sito, otrząsnąć z nadmiaru wody i lekko utrzeć mak w moździerzu. Dodaj go do ciasta.
Prostokątną formę o wymiarach około 20x30 cm wysmaruj masłem. Wlej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec, aż zapałka włożona w środek będzie czysta, około 25 minut.
Pokroić na porcje, ostudzić lub podawać na ciepło.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku