Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 40 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Mini torty cytrynowe to wielkanocne wypieki o wyrazistym cytrynowym aromacie, ponieważ zarówno do ciasta, jak i do lukru cytrynowego do ciast dodaje się skórkę z cytryny. Pomimo niestandardowej miniaturowej wielkości, są to nadal prawdziwe wielkanocne ciasta z bogatym ciastem, które zawiera dużo masła, jajek i ciężkiej śmietanki. Ważne jest, aby ciasto to wyrobić bardzo dokładnie w mikserze planetarnym lub ręcznie. Aby w cieście rozwinął się gluten, konieczne jest długie ugniatanie, które nadaje ciastkom wielkanocnym szczególną konsystencję ciasta.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mąka - 600 g
jajko - 5 szt.
Masło 82,5% - 200 g
Śmietanka o zawartości tłuszczu 33-35% - 200 ml
Cukier - 40 g
Suche drożdże szybko działające Saf-moment - 10 g
Skórki z cytryny - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Cukier puder - 300 g
Cytrynowy - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
266г
🍚
Węglowodany
756г
🥩
Białko
115г
🔥
Kcal
Rozpuść i ostudź masło. Drożdże rozpuścić w ciepłej śmietanie i pozostawić na 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i cukrem, dodaj mieszaninę drożdży, zacznij miksować, dodając po jednym jajku. Mieszaj przez 5 minut, następnie dodaj roztopione masło i skórkę. Zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto zagnieść i podzielić na 10 części, umieścić w natłuszczonych foremkach na muffiny o pojemności 180-200 ml, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec 15 minut w temperaturze 170°C, sprawdzić gotowość drewnianym patyczkiem. Ostudzić ciasta w foremkach.
Aby przygotować lukier, usuń skórkę z cytryny za pomocą drobnej tarki i wyciśnij sok. Do cukru pudru dodać całą skórkę i tyle soku, aby powstała gęsta, ale płynna masa.
Ciepłe ciasta polej lukrem i udekoruj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku