MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Tort wątróbkowy z wątróbki drobiowej

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Tort wątróbkowy z wątróbki drobiowej

Dodaj do planów


Czas przygotowania

3 godz. 15 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto z wątróbką drobiową według klasycznego przepisu to danie wabiące. Wygląda jak zwykłe ciasto, ale tak naprawdę jest to zimna przekąska! Głównym składnikiem ciast jest wątróbka drobiowa, które przekładane są soczystym nadzieniem składającym się z marchewki, cukinii, cebuli i pietruszki zmieszanych z majonezem. To danie z pewnością zrobi jak najlepsze wrażenie na Twoich gościach, dlatego możesz śmiało przygotować je na Nowy Rok czy urodziny – w te święta, kiedy ze szczególną uwagą przemyślamy menu. Wątróbka podawana jest na początek biesiady jako oryginalna przystawka, a przygotowywana jest z wyprzedzeniem, zazwyczaj w przeddzień święta – w tym czasie ciasto ma czas zgęstnieć i ustabilizować się. Ciasto wątróbkowe dekorujemy ziołami, krążkami czerwonej cebuli, wiórkami twardego sera, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi lub plasterkami korniszonów i kroimy na porcje na stole.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 25

Porcje:

1.

Wątróbka z kurczaka - 500 g

2.

jajko - 2 szt.

3.

Mąka - 70 g

4.

Kwaśna śmietana - 2 łyżka

5.

Czosnek - 2 ząbek

6.

Pietruszka - 2 pęczek

7.

Rafinowany olej roślinny - 3 łyżka

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Sól - do smaku

10.

Rolada maki z cukinii - 200 g

11.

Marchewka - 3 szt.

12.

Cebula - 2 szt.

13.

Czosnek - 2 ząbek

14.

Twarożek - 200 g

15.

Rafinowany olej roślinny - 3 łyżka

16.

Sok cytrynowy - 2 łyżka

17.

Suszony tymianek - 1 łyżeczka

18.

Pietruszka - 2 pęczek

19.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

20.

Sól - do smaku

21.

majonez - 5 łyżka

22.

pomidory koktajlowe - 6 szt.

23.

Oliwki - 6 szt.

24.

czerwona cebula - 1 szt.

25.

Pietruszka - 4 pęczek

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

42%

Tłuszcz

284г

🍚

33%

Węglowodany

225г

🥩

25%

Białko

172г

🔥

4203

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Uwolnij wątrobę z kawałków tłuszczu, umieść ją na durszlaku i opłucz zimną wodą. Pozwól płynowi odpłynąć i włóż wątrobę do miski. Dodaj drobno posiekany czosnek i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę.

2

Krok 2

Mąkę przesiać przez drobne sito. Drobno posiekaj liście pietruszki. Do miski z wątróbką wlać mieszaninę mąki, dodać jajka, śmietanę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszaj mikserem i odstaw na 5 minut.

3

Krok 3

Rozgrzej patelnię o średnicy 22-24 cm na średnim ogniu i wlej ½ łyżki. l. olej roślinny i rozłóż trochę ciasta wątrobowego, aby uformować naleśnik o grubości 5 mm. Spłaszczyć szpatułką i smażyć 1,5-2 minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę.

4

Krok 4

Gotowy placek wątróbkowy wyłóż na deskę lub talerz, wlej na patelnię odrobinę oleju roślinnego i ponownie ułóż porcję ciasta. Kontynuuj pieczenie ciastek, aż ciasto się skończy. Zostawiamy ciasta do ostygnięcia.

5

Krok 5

Obierz warzywa do nadzienia. Marchewkę i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Posiekaj czosnek. Cebulę pokroić w małe kostki. Drobno posiekaj liście pietruszki.

6

Krok 6

Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki. l. olej roślinny. Dodaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta, 3 minuty. Dodać czosnek, startą marchewkę i cukinię. Dodać sól, pieprz i tymianek, dodać sok z cytryny i smażyć często mieszając przez 8-10 minut.

7

Krok 7

Warzywa przełożyć do miski, dodać natkę pietruszki i serek śmietankowy. Mieszaj mieszaninę szpatułką lub widelcem i jeśli to konieczne, dodaj sól lub pieprz. W razie potrzeby nadzienie można doprawić papryką lub curry.

8

Krok 8

Połóż jedną warstwę ciasta na duży talerz do serwowania. Rozsmaruj na nim część nadzienia i przykryj kolejną warstwą. Kontynuuj, aż znikną skórka i nadzienie. Górną warstwę powinno stanowić ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

9

Krok 9

Przygotuj elementy dekoracji ciasta. Pomidorki koktajlowe pokroić w koła, oliwki w pierścienie. Usuń łodygi i posiekaj liście pietruszki. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie.

10

Krok 10

Rozsmaruj cienką warstwę majonezu na wierzchu i bokach ciasta wątrobowego. Posyp boki posiekaną natką pietruszki. Udekoruj wierzch ciasta listkami pietruszki, krążkami cebuli, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Ciasto należy przechowywać w lodówce do momentu podania.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone