MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Twarogowe kulki, kuleczki lub miękkie twarogowe pączki z chrupiącą skórką)

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Twarogowe kulki, kuleczki lub miękkie twarogowe pączki z chrupiącą skórką)

Dodaj do planów


Czas gotowania

40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Trudno znaleźć osobę, która jako dziecko nie pokochałaby kulek twarogowych, koloboków czy pączków z miękkiego twarogu z chrupiącą skórką. Koloboks według naszej receptury nie tylko pozwoli przypomnieć sobie radości z dzieciństwa, ale także przewyższy nostalgiczne oczekiwania. Sekret tkwi oczywiście w twarogu, dzięki któremu koloboki wyjdą bardzo delikatne, z lekką i przyjemną mleczną kwaskowatością. Możesz wziąć twarożek o dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kaloriach, bierz przynajmniej tę niskotłuszczową, ale czy warto się oszukiwać? Pączki smażone w głębokim tłuszczu i tak okażą się bardzo kaloryczne, a te zwiewne kuleczki z chrupiącą skórką znikają niezauważone, „jak pestki słonecznika”. To nie przypadek, że robimy je małe, dosłownie na jeden kęs. Nie sposób się oderwać!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Twarożek - 400 g

2.

Mąka - 200 g

3.

Jajko C1 - 2 szt.

4.

Cukier - 3 łyżka

5.

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

6.

Sól - ½ łyżeczka

7.

Olej roślinny do głębokiego smażenia - 500 ml

8.

Cukier puder do posypania - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

58%

Tłuszcz

525г

🍚

33%

Węglowodany

293г

🥩

9%

Białko

81г

🔥

6246

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Twarożek z jajkami, cukrem i solą wymieszaj w głębokiej misce za pomocą miksera. Dodaj sodę do mąki i stopniowo dodawaj ją do mieszanki twarogowej, nadal ubijając mieszaninę, aż będzie gładka. Powinniśmy otrzymać lepkie, niezbyt gęste ciasto.

2

Krok 2

Postaw rondel o grubych ściankach lub patelnię do smażenia na średnim ogniu. Wlej tam olej roślinny. Rozgrzej frytownicę do temperatury około 180°C. Można to sprawdzić wrzucając na olej mały kawałek ciasta: jeśli natychmiast wokół niego pojawią się bąbelki, oznacza to, że smażenie jest gotowe i należy zmniejszyć ogień.

3

Krok 3

Nasmaruj ręce olejem roślinnym. Oderwij mały kawałek ciasta twarogowego i zwiń go w kulkę o średnicy nie większej niż 2 cm. Zanurz ją w oleju.

4

Krok 4

Pracując szybko, kontynuuj formowanie kulek i dodawaj je do frytownicy małymi porcjami: kulki twarogowe szybko zaczną zwiększać swoją objętość i nie powinny sobie przeszkadzać.

5

Krok 5

Każdą porcję smażymy, ciągle mieszając łyżką cedzakową, aby równomiernie się zarumieniły ze wszystkich stron. Gdy pączki z twarogiem nabiorą apetycznej złocistej skórki, wyjmujemy je łyżką cedzakową na papierowe serwetki i układamy kolejną porcję.

6

Krok 6

Gotowe pączki z twarogiem układamy w kupę na naczyniu do serwowania i posypujemy równomiernie cukrem pudrem – wygodnie jest do tego użyć małego sitka.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone