Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasteczka z jajami wielkanocnymi to wspaniały, ręcznie robiony prezent na wiosenne święta. Jeśli ciasta wielkanocne wydają Ci się zbyt skomplikowane, prosty wypiek wielkanocny, taki jak ciasteczka w kształcie jajka, będzie dla Ciebie odpowiedni. Ciasteczka według naszej receptury można przygotować i udekorować prostą polewą z cukru pudru i białka jaj wspólnie z dziećmi, które chętnie włączają się w proces wycinania foremkami oraz w procesie malowania. Zrób więcej ciasteczek na raz, aby nagrodzić swoich małych pomocników!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mąka - 500 g
Cukier - 150 g
Masło 82,5% - 180 g
jajko - 1 szt.
Żółtko jaja - 1 szt.
Cukier waniliowy - 20 g
Proszek do pieczenia ciasta - 10 g
Sok cytrynowy - 1 łyżeczka
Cukier puder - 150 g
Białko jaja, kategoria C0 - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
179г
🍚
Węglowodany
659г
🥩
Białko
82г
🔥
Kcal
Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed gotowaniem. Do dużej miski włóż miękkie masło, dodaj cukier zwykły i waniliowy i ubijaj mikserem na puszystą masę. Dodać jajko i żółtko, do miski wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać mikserem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do miski z masą jajeczną. Szybko zagnieść miękkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Blat wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nim ciasto i przykryj drugim arkuszem papieru. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 5 mm. Wycinać ciasteczka za pomocą wycięcia w kształcie jajka. Zbierz resztki ciasta, rozwałkuj je ponownie i wytnij kolejne ciasteczka.
Ułóż ciasteczka na blasze do pieczenia i piecz na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić do temperatury pokojowej.
Przygotuj glazurę. Ubij białka, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta śnieżnobiała masa. Przełożyć lukier do rękawa cukierniczego. Przytnij końcówkę tak, aby średnica otworu nie była większa niż 2 mm. Na ciasteczka nakładamy wzory i pozostawiamy na 30-40 minut do wyschnięcia lukru.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku