MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Golonka wieprzowa duszona w piwie z czerwoną kapustą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Golonka wieprzowa duszona w piwie z czerwoną kapustą

Dodaj do planów


Czas przygotowania

8 godz.

Czas gotowania

3 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Niemcy uwielbiają golonkę w piwie z duszoną kapustą. W Niemczech to danie nazywa się eisbahn i przygotowywane jest z białej kapusty, którą zastąpiliśmy czerwoną kapustą. Bulion piwny, w którym gotowano golonki, można zamrozić i wykorzystać jako bazę do sosów i zup.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 22

Porcje:

1.

Golonka ze skórą - 2 szt.

2.

Jasne piwo Coors - 700 ml

3.

Pomidor - 2 szt.

4.

Cebula - 2 szt.

5.

Marchewka - 1 szt.

6.

Seler (łodygi) - 2 szt.

7.

Tymianek (tymianek) - 4 pęczek

8.

koncentrat pomidorowy - 1 łyżka

9.

Mąka - 4 łyżka

10.

Musztarda - 2 łyżka

11.

Olej roślinny - do smaku

12.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

13.

Sól - do smaku

14.

czerwona kapusta - 1 szt.

15.

Zielone jabłko - 2 szt.

16.

Jasne piwo Coors - 300 ml

17.

Cukier - 2 łyżka

18.

Goździk w pąkach - 2 szt.

19.

Liść laurowy - 1 szt.

20.

Laski cynamonu - 1 szt.

21.

Ziarna czarnego pieprzu - do smaku

22.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

29%

Tłuszcz

158г

🍚

57%

Węglowodany

311г

🥩

14%

Białko

75г

🔥

3148

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Gicz wieprzową obficie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na bardzo gorącej patelni na oleju roślinnym ze wszystkich stron na złoty kolor.

2

Krok 2

Cebulę, marchewkę i seler pokroić w dużą kostkę i smażyć w głębokim rondlu na oleju roślinnym razem z tymiankiem przez 5-7 minut. Dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i smażyć mieszając przez 2-3 minuty.

3

Krok 3

Zalać piwem i 2 litrami wody, dodać musztardę, sól i pieprz, zagotować na dużym ogniu. Do powstałego sosu włóż golonki, powinny być całkowicie zalane płynem, jeśli nie, dodaj wodę. Zmniejsz ogień do małego i gotuj mięso na wolnym ogniu przez 2–2,5 godziny, przykrywając pokrywką. Mięso powinno dać się łatwo nakłuć patykiem. Zdjąć z ognia i odstawić na 8–12 godzin.

4

Krok 4

Do dekoracji posiekaj kapustę, jabłko pokrój w drobną kostkę, wszystko wymieszaj w głębokim rondlu. Dodać cukier, piwo, przyprawy i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 40–50 minut. Golonkę podawać z duszoną kapustą.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone