Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kapustę kiszoną można zastąpić świeżą, dodając sok z cytryny.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Patroszona kaczka - 1 szt.
Kwaśna kapusta - 2 kg
Śliwki - 300 g
Cebula - 4 szt.
brązowy cukier - 2 łyżka
Mielone ziele angielskie - 1 łyżeczka
Mieszanka mielonego pieprzu - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
22г
🍚
Węglowodany
353г
🥩
Białko
64г
🔥
Kcal
Z kaczki usuń nadmiar tłuszczu z okolic ogona i szyi, drobno posiekaj i odłóż na bok. Kaczkę nakłuć widelcem ze wszystkich stron, natrzeć (łącznie z wnętrzem) mieszanką soli, pieprzu młyńskiego i ziela angielskiego.
Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki. Rozpuść tłuszcz wydobyty z kaczki na patelni na małym ogniu. Na tym tłuszczu smaż cebulę i sól przez 10 minut.
Opłucz kapustę dużą ilością zimnej wody, odlej wodę (zostaw trochę), włóż kapustę do głębokiego naczynia do pieczenia z rusztem. Śliwki przekroić na pół, wymieszać cebulę i śliwki z kapustą. Posypać cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 140°C. Na patelnię z kapustą włóż ruszt, na ruszcie ułóż pierś kaczki do dołu i przykryj folią. Włóż do dolnej części piekarnika i piecz przez 45 minut.
Zdejmij folię, wymieszaj kapustę, odwróć pierś kaczki do góry i piecz przez kolejne 30-40 minut, aż kaczka będzie gotowa. Podawaj bardzo gorącą.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku