Czas przygotowania
12 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zimny rostbef smakuje lepiej schłodzony w folii, zawinięty w pergamin i przechowywany w lodówce od 12 do 24 godzin.
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Polędwica wołowa - 1.5 kg
Czosnek - 1 szt.
Tymianek (tymianek) - 4 pęczek
rozmaryn - 4 pęczek
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 3 łyżka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
330г
🍚
Węglowodany
73г
🥩
Białko
298г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Oczyść nacięcie, usuwając wszystkie folie. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Na dużą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy od początku (na jeszcze zimnej patelni) zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu i tymianku. Postaw patelnię na małym ogniu i pozwól, aby zioła i czosnek uwolniły swój aromat do oleju, 3–4 minuty.
Na powierzchni roboczej rozłóż 3 duże kawałki folii (około 50 cm), układając je równolegle, nakładając się na siebie - arkusze powinny zachodzić na siebie na odległość około 4 cm. Za pomocą szczypiec umieść z patelni rozmaryn i tymianek z czosnkiem na środku folia.
Zwiększ ogień pod patelnią z olejem ziołowym do wysokiego. Połóż polędwicę na oleju. Smażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, około 4 minut. z każdej strony, dolewając oleju.
Mięso ułożyć na czosnku i ziołach (można położyć na kawałku), następnie zawinąć w folię. Ułóż pieczeń na blasze do pieczenia i umieść ją na środku piekarnika.
Piec mięso do średnio rzadkiego przez 20–22 minut, średnio przez 25–30 minut, średnio dobrze przez 35–40 minut. Pieczeń wołową całkowicie ostudź w folii, przewracając ją na drugą stronę, a nie rozpakowując (w środku powstanie dużo soku). Przed podaniem osusz i pokrój w cienkie plasterki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku