MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Gęś z glazurą musztardowo-jabłkową

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Gęś z glazurą musztardowo-jabłkową

Dodaj do planów


Czas przygotowania

72 godz.

Czas gotowania

3 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gęś jest ważnym ptakiem i wymaga szacunku. Nie da się go przygotować w biegu. Ale jeśli będziesz przestrzegać wszystkich zasad, będziesz miał wspaniałą ucztę.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Gęś (3-4 kg) - 1 szt.

2.

Jabłko - 6 szt.

3.

Cebula - 1 szt.

4.

sok jabłkowy - 150 ml

5.

Medalion wieprzowy - 3 łyżka

6.

Musztarda z ziarnami - 2 łyżka

7.

Tymianek (tymianek) - 10 pęczek

8.

Marchewka - 1 szt.

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

18%

Tłuszcz

33г

🍚

60%

Węglowodany

111г

🥩

22%

Białko

40г

🔥

965

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Usuń pozostałe pióra z gęsi za pomocą pęsety. Spalić gęś na gazie lub palnikiem. Usuń podroby.

2

Krok 2

Usuń pierwszą falangę skrzydeł i szyi gęsi, jeśli występuje. Odetnij tłuszcz w pobliżu szyi i rozcięcie na brzuchu. Nakłuj skórę ostrym widelcem.

3

Krok 3

W dużym rondlu zagotuj wodę i połóż gęsią szyję w dół. Gotuj przez 1 minutę, następnie opuść drugą połowę tuszy na patelnię i również przytrzymaj przez 1 minutę. Wysuszyć gęś. Dopraw w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce na 3 dni.

4

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wewnątrz tuszki ułożyć gałązki tymianku, cebulę i marchewkę przekrojoną na pół. Drewnianymi szpikulcami zrób dziurę w brzuchu. Jabłka przekrój na pół, usuń rdzeń i skrop sokiem z cytryny.

5

Krok 5

Zwiąż nogi. Gęś ułożyć piersią do dołu na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Na patelnię wlewamy odrobinę gorącej wody, aby tłuszcz spływający z gęsi nie przypalił się. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C. Ostrożnie obróć pierś z gęsi stroną do góry i kontynuuj pieczenie przez 40 minut. za każdy kilogram wagi. Co 20 minut podlewaj gęś uwolnionym tłuszczem.

6

Krok 6

Na glazurę w rondlu wymieszaj miód, musztardę, sok jabłkowy i zagotuj, dodaj sól i pieprz. Gotuj glazurę, aż będzie gęsta, 10 minut. Posmaruj gęś glazurą po raz pierwszy od 30 minut. do końca smażenia, a następnie smarować co 10 minut. Ułóż jabłka wokół gęsi na 30 minut. Przed końcem smażenia dodajemy tłuszcz i pieczemy do momentu ugotowania. Gotową gęś przełożyć na talerz, wyjąć szaszłyki, cebulę i marchewkę. Ułóż jabłka i przykryj folią na 10 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone