Dodaj do planów
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Grillowane wędliny to idealny przepis na piknik w większym gronie, każdy może wybrać dokładnie to, co lubi lub spróbować wszystkich rodzajów mięs. Przygotuj klasyczny szaszłyk wieprzowy, kupaty lub kiełbaski oraz kawałki delikatnej wątróbki drobiowej lub indyczej, zawinięte w boczek i podawaj na kawałku chleba pita z warzywami i ziołami. Dodatkowo do dania dodajemy sosy i pikle według własnego gustu. Osobno możesz podać grillowany chlebek lub chleb pita.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
szynka - 1 kg
Kupaty - 600 g
Wątróbka z kurczaka lub indyka - 600 g
Boczek - 500 g
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Koperek lub natka pietruszki do podania - do smaku
Warzywa do serwowania - do smaku
Cebula cebulowa - 4 szt.
majonez - 120 g
Cytrynowy - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
772г
🍚
Węglowodany
76г
🥩
Białko
496г
🔥
Kcal
Mięso marynujemy wcześniej. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę o boku 4 cm. Cebulę pokroić w grube pierścienie. Cebulę i mięso włóż do dużej miski, dodaj majonez i sok z połowy cytryny. Doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 godziny lub na noc.
Przygotuj wątrobę. Usuń tłuszcz i duże żyły z wątroby, spłucz zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Wątróbkę przekładamy do miski i posypujemy pieprzem. Każdy kawałek zawiń w pasek boczku i przymocuj drewnianymi szpikulcami.
Rozgrzej grill. Ruszt nasmaruj olejem roślinnym i umieść go w odległości 11–12 cm od węgli. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki wieprzowiny i cebuli. Połóż szaszłyki na grillu i piecz kebab przez około 25 minut. Obracaj szaszłyki co 5 minut. Zdejmij z grilla i przełóż na talerz.
Na grillu ułóż wątróbkę zawiniętą w boczek. Grilluj przez 12 minut, często obracając, aby zrumienić boczek i ugotować wątrobę. Przełożyć wątrobę na talerz.
Połóż kupaty na ruszcie grillowym. Gotuj przez 10–12 minut, obracając kilka razy, aby kupaty równomiernie zarumieniły się ze wszystkich stron.
Na dużej desce, na arkuszu chleba pita, układamy szaszłyki z szaszłykiem wieprzowym, obok nich układamy wątróbkę i kupaty, pokrojone w krążki o grubości 2 cm, dekorujemy ziołami i podajemy ze świeżymi warzywami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku