@SilinaDarina
Trudność: Średnia
6 Porcje
0.0
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
6
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Apetyczne, soczyste i delikatne kotlety z kurczaka - co może być smaczniejszego na rodzinną kolację? Dzisiaj chcę podzielić się z wami oryginalnym przepisem na kotlety z twardym serem w waflowych płatkach. Dzięki cienkim płatkom z ciasta waflowego w kotletach dobrze zachowuje się sok. Wychodzi bardzo smacznie, przypomina i kotlet z apetyczną rumianą skórką, i czeburek. Przygotowanie kotletów w waflowych płatkach jest bardzo proste, najważniejsze, aby prawidłowo wybrać mięso. Ponieważ filet z kurczaka gotuje się bardzo szybko, będziemy używać właśnie jego. Można również wziąć filet z indyka lub wołowinę. Wieprzowina gotuje się dłużej, więc lepiej zostawić ją do innych przepisów.
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Kurczak z parmezanem - 350 g
Twardy ser - 100 g
Ciastka waflowe - 50 g
Jaja kurze C1 - 2 szt.
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Rafinowany olej słonecznikowy - 75 ml
Mieszanka przyprawowa: czosnek suszony, kminek, kolendra, papryka - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Koper świeży - ½ pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
153г
🍚
Węglowodany
87г
🥩
Białko
96г
🔥
Kcal
Filet z kurczaka umyj, osusz z nadmiaru wilgoci, oczyść z tłuszczu i błon. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, przełóż do misy blendera. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Pokrój cebulę na duże kawałki, dodaj razem z czosnkiem do fileta z kurczaka.
Zblenduj składniki na gładki farsz za pomocą blendera lub maszynki do mięsa z drobnym sitkiem.
Przełóż mięso mielone do głębokiego naczynia, dodaj 1 jajko kurze.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do mięsa mielonego.
Dla aromatu dodaj do uzyskanej mieszanki drobno posiekany koperek. Posól farsz do smaku, przypraw ulubionymi przyprawami.
Wymieszaj mięso mielone na kotlety do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na każdy wafel nałóż 1 łyżkę farszu, rozprowadź go po całej powierzchni. Przykryj farsz z kurczaka drugim waflem, lekko dociśnij przygotowany element, aby zachował kształt. Uformuj wszystkie kotlety, z podanej ilości składników wyszło mi 12 sztuk.
Jajko kurze roztrzep widelcem ze szczyptą soli i czarnym mielonym pieprzem.
Zanurz bryzol w roztrzepanym jajku, aby cała była nim pokryta.
Wyłóż kotlety z fileta kurczaka na patelnię z rozgrzanym olejem rafinowanym.
Smaż kotlety w waflach na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyroby wyłóż na talerz z papierowymi serwetkami, żeby wchłonęły nadmiar oleju.
Kotlety z kurczaka w waflowych gofrach podawaj na gorąco lub na zimno.
Danie można uzupełnić ulubionym dodatkiem, świeżą sałatką lub marynowanymi warzywami. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku