Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Smażone tofu świetnie prezentuje się na makaronie soba gryczanym al dente. Można też podać jako drugie danie z pieczonymi warzywami lub zamrozić.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Serowe Tofu - 500 g
Sos słodko-kwaśny - 50 g
Skrobia kukurydziana - 50 g
Ożywić - 20 g
Czosnek - 16 g
Zielona cebula - 40 g
Oliwa z oliwek - 30 g
Mieszanka warzyw meksykańska - 400 g
Sezam - 10 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
59г
🍚
Węglowodany
111г
🥩
Białko
57г
🔥
Kcal
Tofu pokroić w 2 cm kostkę, włożyć do miski i dodać połowę sosu. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Kawałki sera przełożyć na ręczniki papierowe, osuszyć i obtoczyć w skrobi.
Obierz i drobno posiekaj imbir i czosnek. Białą część zielonej cebuli pokroić cienko, zieloną część pokroić osobno na kawałki o długości 2 cm.
W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzej 1 cm warstwę oleju i smaż tofu na dużym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelnię włóż białą część zielonej cebuli, imbiru i czosnku i smaż przez 30 sekund. Dodać mrożone warzywa i pozostałą marynatę z tofu, smażyć mieszając przez 4-5 minut.
Tofu włóż z powrotem na patelnię, dodaj zieloną cebulę, polej pozostałym sosem i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Posypać nasionami sezamu i natychmiast podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku