MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Placek z kiszoną kapustą w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Placek z kiszoną kapustą w piekarniku

Dodaj do planów


Czas gotowania

2 godz. 30 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bujne, piękne, bardzo smaczne! Z prostym nadzieniem warzywnym. Ciasto z kapustą kiszoną wypiekane jest w piekarniku z delikatnego ciasta drożdżowego. Jego wierzch jest uformowany z bułek, co nadaje gotowemu cieście piękny wygląd. Do nadzienia możesz dodać smażone grzyby, dowolne mięso mielone lub pikantne warzywa, aby uzyskać urozmaicony smak.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Jajka - 1 szt.

2.

Cukier - 1 łyżka

3.

Sól

4.

Suche drożdże - 1 łyżeczka

5.

mleko - 130 ml

6.

Mąka - 360 g

7.

Żółtka - 1 szt.

Dla nadzienia:

1.

Cebula - 1 szt.

2.

Papryka - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

4%

Tłuszcz

15г

🍚

80%

Węglowodany

281г

🥩

16%

Białko

56г

🔥

1478

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kiszoną kapustą w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kiszoną kapustą w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.
2

Krok 2

Wstępnie obraną cebulę umyj i pokrój w drobną kostkę.

Wstępnie obraną cebulę umyj i pokrój w drobną kostkę.
3

Krok 3

Odcedź cały płyn z kiszonej kapusty. Kapustę poddusić na patelni z dodatkiem oleju. Aby kapusta była bardziej miękka, podczas hartowania dodaj trochę ciepłej wody. Po 2-3 minutach do kapusty dodać posiekaną cebulę i wymieszać.

Odcedź cały płyn z kiszonej kapusty. Kapustę poddusić na patelni z dodatkiem oleju. Aby kapusta była bardziej miękka, podczas hartowania dodaj trochę ciepłej wody. Po 2-3 minutach do kapusty dodać posiekaną cebulę i wymieszać.
4

Krok 4

Gotuj nadzienie, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz. Ostudzić nadzienie.

Gotuj nadzienie, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz. Ostudzić nadzienie.
5

Krok 5

Odmierz wymagane składniki na ciasto. Masło rozpuść wcześniej i lekko ostudź. Weź olej roślinny bez zapachu. Lekko podgrzej mleko i wodę.

Odmierz wymagane składniki na ciasto. Masło rozpuść wcześniej i lekko ostudź. Weź olej roślinny bez zapachu. Lekko podgrzej mleko i wodę.
6

Krok 6

Mąkę przesiać przez sito, aby wzbogacić ją w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwiej wyrastać i okaże się bujne i przewiewne.

Mąkę przesiać przez sito, aby wzbogacić ją w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwiej wyrastać i okaże się bujne i przewiewne.
7

Krok 7

W małej misce wymieszaj drożdże, 1 łyżeczka. cukier i ciepła woda. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby drożdże aktywowały się. Na powierzchni powinna pojawić się bujna „czapka”, co świadczy o dobrej jakości drożdży. Jeśli „czapka” nie uformowała się lub rosła bardzo słabo, lepiej zastąpić drożdże innymi.

W małej misce wymieszaj drożdże, 1 łyżeczka. cukier i ciepła woda. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby drożdże aktywowały się. Na powierzchni powinna pojawić się bujna „czapka”, co świadczy o dobrej jakości drożdży. Jeśli „czapka” nie uformowała się lub rosła bardzo słabo, lepiej zastąpić drożdże innymi.
8

Krok 8

Aby przygotować ciasto, weź obszerną miskę z wysokimi bokami. Jajko ubić z solą i resztą cukru na puszystą masę.

Aby przygotować ciasto, weź obszerną miskę z wysokimi bokami. Jajko ubić z solą i resztą cukru na puszystą masę.
9

Krok 9

Wlać ciepłe mleko i wymieszać.

Wlać ciepłe mleko i wymieszać.
10

Krok 10

Dodać aktywowane drożdże i ponownie wymieszać.

Dodać aktywowane drożdże i ponownie wymieszać.
11

Krok 11

Wlać roztopione masło i olej, wymieszać.

Wlać roztopione masło i olej, wymieszać.
12

Krok 12

Do powstałej masy wsyp około 3/4 mąki. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nie należy wlewać całej mąki na raz, ponieważ może być potrzebna mniej niż wskazano w przepisie. Nadmiar mąki sprawi, że ciasto będzie ciężkie.

Do powstałej masy wsyp około 3/4 mąki. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nie należy wlewać całej mąki na raz, ponieważ może być potrzebna mniej niż wskazano w przepisie. Nadmiar mąki sprawi, że ciasto będzie ciężkie.
13

Krok 13

Stopniowo dodawaj resztę mąki, wyrabiając ciasto rękoma.

Stopniowo dodawaj resztę mąki, wyrabiając ciasto rękoma.
14

Krok 14

Zagnieść miękkie, jednolite i nieklejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70-80 minut.

Zagnieść miękkie, jednolite i nieklejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70-80 minut.
15

Krok 15

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2-2,5 razy, możesz rozpocząć przetwarzanie.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2-2,5 razy, możesz rozpocząć przetwarzanie.
16

Krok 16

Delikatnie zagniatamy ciasto, wykładamy na blat posypany mąką.

Delikatnie zagniatamy ciasto, wykładamy na blat posypany mąką.
17

Krok 17

Rozwałkuj najmniejszą część ciasta na okrągłą warstwę nieco większą niż średnica naczynia do pieczenia.

Rozwałkuj najmniejszą część ciasta na okrągłą warstwę nieco większą niż średnica naczynia do pieczenia.
18

Krok 18

Nasmaruj spód i boki formy olejem. Odpowiednia jest każda forma żaroodporna: metal, ceramika lub szkło. Rozwałkowane ciasto wyłóż do formy, uformuj boki. Mam formę o średnicy 23 cm.

Nasmaruj spód i boki formy olejem. Odpowiednia jest każda forma żaroodporna: metal, ceramika lub szkło. Rozwałkowane ciasto wyłóż do formy, uformuj boki. Mam formę o średnicy 23 cm.
19

Krok 19

Na ciasto nakładamy farsz z kapusty.

Na ciasto nakładamy farsz z kapusty.
20

Krok 20

Pozostałą część ciasta rozwałkuj na prostokątną warstwę.

Pozostałą część ciasta rozwałkuj na prostokątną warstwę.
21

Krok 21

Ciasto pokroić w paski o szerokości około 2-3 cm.

Ciasto pokroić w paski o szerokości około 2-3 cm.
22

Krok 22

Każdy pasek zwiń w rulon.

Każdy pasek zwiń w rulon.
23

Krok 23

Na powstałe bułki nałóż nadzienie. Przykryj przyszłe ciasto lekkim ręcznikiem i odstaw na 15-20 minut. Włącz piekarnik na 180 stopni.

Na powstałe bułki nałóż nadzienie. Przykryj przyszłe ciasto lekkim ręcznikiem i odstaw na 15-20 minut. Włącz piekarnik na 180 stopni.
24

Krok 24

Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.

Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
25

Krok 25

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor, około 30 minut. Jeżeli wierzch ciasta się zarumienił, a wnętrze ciasta nie jest jeszcze upieczone, przykryj je folią i piecz do upieczenia. Tryb i czas gotowania mogą się różnić. Skoncentruj się na funkcjach piekarnika.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor, około 30 minut. Jeżeli wierzch ciasta się zarumienił, a wnętrze ciasta nie jest jeszcze upieczone, przykryj je folią i piecz do upieczenia. Tryb i czas gotowania mogą się różnić. Skoncentruj się na funkcjach piekarnika.
26

Krok 26

Gotowe ciasto z kapustą lekko ostudzić, wyjąć z formy i podawać. Smacznego!

Gotowe ciasto z kapustą lekko ostudzić, wyjąć z formy i podawać. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone