MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Roladki z grzybami enoki w boczku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Roladki z grzybami enoki w boczku

Dodaj do planów


Czas gotowania

20 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Roladki grzybowe Enoki z boczkiem to doskonała i niezwykle efektowna przystawka zarówno na codzienny, jak i świąteczny stół. Nawet dziecko może z łatwością przygotować tę przekąskę, to takie proste. Jednocześnie wymaga minimum składników - tylko pęczek enoki i paczka boczku. Jeśli nie przepadasz za wieprzowiną, teraz w sprzedaży znajdziesz bekon z wołowiny, kurczaka, a nawet indyka. Ponieważ enoki nie ma wyraźnego smaku, za smak odpowiada boczek w tym przepisie. I oczywiście same bułki zawsze podawane są z różnymi sosami.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Enoki - 300 g

2.

Boczek - 300 g

3.

Olej roślinny - do smaku

4.

Świeża papryczka chili - 1 szt.

5.

Czosnek - 2 ząbek

6.

Sos sojowy - 140 ml

7.

Sok z limonki - 2 łyżka

8.

Syrop kukurydziany lub miód - 1 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

64%

Tłuszcz

234г

🍚

11%

Węglowodany

39г

🥩

25%

Białko

92г

🔥

2620

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj sos. Chili i czosnek zmiel na gładką pastę za pomocą blendera lub moździerza i przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki do miski. l. sos sojowy, sok z limonki, syrop kukurydziany. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2

Krok 2

Pieczarki płuczemy i przekładamy na sitko, aż woda całkowicie odcieknie. Odetnij 2-3 cm korzeni z pęczka enoki. Podziel masę na małe pęczki o grubości 2 cm.

3

Krok 3

Na desce rozłóż paski bekonu. Na brzeg paska ułożyć pęczek grzybów tak, aby nóżki wystawały na 1 cm. Delikatnie posmaruj sosem część pieczarek, na której znajduje się boczek. Owiń wiązki w rolki.

4

Krok 4

Lekko nasmaruj patelnię o grubym dnie olejem roślinnym i dokładnie rozgrzej. Smaż bułki ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż boczek będzie złocistobrązowy.

5

Krok 5

Główny gęsty ostry sos rozcieńczyć dodając 100 ml sosu sojowego i dokładnie wymieszać. Gotowe bułki podawaj na talerz, a obok nich w osobnej misce umieść sos.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone