Dodaj do planów
Czas gotowania
50 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Sugerujemy zrobienie keto babeczki migdałowo-cytrynowej i rozpieszczanie się przy minimalnym uszkodzeniu sylwetki. 100 gramów tego ciasta zawiera jedynie 3,6 g węglowodanów. W razie potrzeby masło można zastąpić olejem kokosowym, a śmietanę jogurtem o zawartości tłuszczu 4-6%. Smak ciasta stanie się ciekawszy, jeśli w przepisie połowę mąki migdałowej zastąpimy mąką kokosową. Aby zaoszczędzić czas, możesz upiec babeczkę ketonową w kuchence mikrofalowej. Zamiast naczynia do pieczenia użyj kubków lub foremek ceramicznych. Taka ilość ciasta wystarczy na 3 formy o pojemności 300 ml. Nasmaruj je olejem i piecz muffinki jedna po drugiej przez 2-4 minuty przy maksymalnej mocy mikrofal.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Mąka migdałowa - 100 g
Naturalny słodzik Erytrytol ze stewią - 125 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 80 g
Śmietana 15% tłuszczu - 65 g
Kategoria jaj 1 - 2 szt.
Białka - 3 szt.
Sok cytrynowy - 20 ml
Skórki z cytryny - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Sól - 0.3 łyżeczka
Krem 33% (klasyczny) - 150 g
Skórki z cytryny - do smaku
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 10 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
199г
🍚
Węglowodany
28г
🥩
Białko
62г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na ciasto ketonowe odpowiednia jest prostokątna forma o wymiarach 10*20 cm, posmaruj ją masłem i włóż do lodówki.
W dużej misce utrzyj masło i erytrytol na kremową masę (zajmie to 3-5 minut). Dodać jajka i ponownie ubić. Dodaj śmietanę, sok z cytryny i ponownie ubijaj, aż masa będzie puszysta.
Oddzielnie wymieszaj mąkę migdałową, sól, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Do masy maślano-jajecznej dodać suche składniki i wymieszać mikserem na gładką masę.
W średniej misce ubijaj białka, aż utworzą się miękkie szczyty. Ubite białka delikatnie wmieszać do ciasta i wymieszać silikonową szpatułką. Aby ciasto było puszyste, nie mieszaj zbyt długo. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 30-35 minut.
Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Włóż go w środek ciasta, końcówka powinna wyjść czysta. Wyjmij ciasto z piekarnika, po 5 minutach wyjmij je z formy i ostudź na metalowej kratce.
Na śmietanę ubijamy zimną śmietanę na sztywną pianę. Skórkę z cytryny obierz obieraczką do warzyw i pokrój w cienkie paski (lub użyj specjalnego noża do cytrusów). Podawaj ciasto z kleksem bitej śmietany i dekoracją.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku