Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pachnące, bogate, pikantne, na obiad! Ryż po japońsku to gorące danie przyrządzane z gotowanej kaszy doprawionej octem i smażonego kurczaka z warzywami. Ryż okazuje się kruchy, o jasnym smaku, a mięso z kurczaka pozostaje soczyste i miękkie, ponieważ jest smażone bardzo szybko.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Okrągły ryż - 200 g
Pierś z kurczaka - 600 g
Imbir w proszku - ½ łyżeczka
Marchewka - do smaku
Sos sojowy - do smaku
Mini papryka - do smaku
Czosnek - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
15г
🍚
Węglowodany
195г
🥩
Białko
175г
🔥
Kcal
Jak zrobić ryż japoński? Przygotuj produkty. Weź zwykły, okrągłoziarnisty ryż, tak jakbyś przygotowywał sushi lub bułki. Oprócz marchewki i papryki można dodać także inne warzywa - cebulę, fasolę, bakłażan, brokuły. Dostosuj ilość czosnku, imbiru i sosu sojowego do swoich upodobań. Zamiast octu ryżowego odpowiedni jest zwykły 9% ocet stołowy, lekko rozcieńczony wodą.
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski.
W ten sam sposób pokrój miąższ papryki.
Czosnek pokroić w plasterki.
Do octu wsypać cukier i sól, wymieszać.
Ryż dobrze umyć w kilku wodach, zalać czystą zimną wodą. Postaw rondelek na dużym ogniu, przykryj pokrywką. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do małego. Ryż gotuj przez 10-15 minut, aż woda całkowicie się zagotuje. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod pokrywką na kolejne 10 minut. Wlać ocet z cukrem i solą, wymieszać.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Ułóż w nim kawałki kurczaka tak, aby leżały w jednej warstwie (jeśli masz dużą porcję, smaż w częściach). Smaż kurczaka na dużym ogniu, mieszając, aż zmieni kolor. Następnie odsuń go na bok i ułóż warzywa. (Jeśli masz dużo kurczaka, wyjmij go z patelni.) Wlać imbir. Szybko podsmaż także warzywa, następnie wymieszaj je z kurczakiem i trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut, nie dłużej.
Do kurczaka i warzyw dodać ryż, wymieszać. Wlać sos sojowy i ponownie wymieszać. Posmakuj potrawę, w razie potrzeby dodaj sól lub polej sosem (ja dodałam zarówno sól, jak i sos).
Natychmiast podawaj japoński ryż. Można posypać zieleniną. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku