PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
35 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Łosoś z ziemniakami i cukinią na patelni to danie gorące, odpowiednie zarówno na zwykły lunch, jak i na mały domowy urlop lub weekend. Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na wszystko. Gotowanie łososia na patelni jest proste: wystarczy zamarynować go w przyprawach podczas smażenia ziemniaków, a następnie dodać do warzyw. Ryba będzie gotowa szybciej niż ziemniaki czy nawet delikatna cukinia. Nawiasem mówiąc, zamiast cukinii można użyć cukinii. Młode są lepsze - mają cieńszą skórkę, a miąższ nie jest tak gęsty jak duże dojrzałe warzywo.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Filet z łososia) - 600 g
Młode ziemniaki - 800 g
Cebula cebulowa - 2 szt.
Rolada maki z cukinii - 2 szt.
Skórki z cytryny - 30 g
Koperek - 50 g
Czosnek - 2 ząbek
Śmietana 25-30% tłuszczu - 300 g
Kremowy chrzan - 2 łyżka
Ghee - do smaku
Sól - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
280г
🍚
Węglowodany
186г
🥩
Białko
164г
🔥
Kcal
Ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy i osuszamy.
Do dressingu drobno posiekać koperek i czosnek, wymieszać ze śmietaną i chrzanem, pieprzem i solą.
Filet z łososia zdjąć ze skóry, pokroić w dużą kostkę, doprawić solą i pieprzem.
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, cukinię w drobną kostkę. Lekko podsmaż cebulę na oleju, 3 minuty. Dodać cukinię, smażyć 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i smażyć przez 5 minut.
Dodać rybę, smażyć, delikatnie mieszając, 3-4 minuty. Posypać skórką z cytryny i odstawić pod przykryciem na 2-3 minuty. i podawać z sosem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku