MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zupa z czerwonej soczewicy i kurczaka jest wprost stworzona na chłodną porę roku. Jeśli uzupełnisz to najpierw kromkami chrupiącego białego chleba, drugi może w ogóle nie być potrzebny. Zupę przyrządza się bez bulionu, używając wody, ale z dodatkiem kawałków filetu z kurczaka, które w połączeniu z soczewicą sprawiają, że danie jest wyjątkowo sycące. Zawiera także warzywa: cebulę, marchew, słodką paprykę, pomidory i ziemniaki. Proces przygotowania rosołu nie jest trudny, ale wymaga co najmniej godziny czasu, aby mieć czas na posiekanie składników, usmażenie części na oleju, a następnie gotowanie wszystkiego razem na średnim ogniu, aż do całkowitego ugotowania. Uwaga: do gotowania będziesz potrzebować dość dużej patelni: mała objętość może po prostu nie wystarczyć.

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Filet z kurczaka - 300 g

2.

Czerwona soczewica - 200 g

3.

Ziemniak - 300 g

4.

Pomidory - 200 g

5.

czerwona papryka - 150 g

6.

Marchewka - 150 g

7.

Cebula - 100 g

8.

Czosnek - 2 ząbek

9.

Pietruszka - 2 pęczek

10.

Olej roślinny - 2 łyżka

11.

Sól - do smaku

12.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

10%

Tłuszcz

40г

🍚

56%

Węglowodany

228г

🥩

34%

Białko

139г

🔥

1919

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na zupę z kurczaka z czerwonej soczewicy. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej lub średniej tarce.

2

Krok 2

Umyj słodką paprykę i przekrój ją na pół. Usuń błony i nasiona. Miąższ pokroić w małe kostki. Pomidory umyć i również pokroić w drobną kostkę.

3

Krok 3

Na małej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj słodką paprykę. Wymieszaj i smaż, mieszając, przez kolejne 5 minut.

4

Krok 4

Na patelnię dodaj pokrojone pomidory. Lekko posolić i wymieszać. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Pilnuj, żeby warzywa do przyprawiania zupy się nie przypaliły. Jeśli to konieczne, zmniejsz ogień do niskiego.

5

Krok 5

Do dużego rondla wlać 2,5 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać trochę soli. Podsmażone warzywa przełożyć z patelni na wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

6

Krok 6

Ziemniaki na zupę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Umieścić na durszlaku i opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi z powierzchni.

7

Krok 7

Dodaj ziemniaki do garnka z zupą. Obierz czosnek. Przepuścić przez prasę bezpośrednio na patelnię. Sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu jeszcze około 15 minut.

8

Krok 8

Pietruszkę umyć, osuszyć, usunąć zdrewniałe łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Zupę z czerwonej soczewicy i kurczaka wlać do misek. Do każdego dodaj posiekane warzywa.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone