Czas przygotowania
72 godz.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pachnący i smaczny, domowy mostek wędzony na gorąco to doskonała przystawka.
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Sól azotynowa - 10 g
Sól - 10 g
Cukier granulowany - 5 g
Boczek wieprzowy bez kości - 1 kg
Woda - 100 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
530г
🍚
Węglowodany
5г
🥩
Białko
101г
🔥
Kcal
Odmierz na wadze potrzebną ilość soli i cukru.
Do głębokiej miski wlej wodę, dodaj sól i cukier. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Mostek opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki o wymiarach 20x5 cm.
Za pomocą strzykawki kulinarnej do marynowania mięsa nakłuj mostek w kilku miejscach i wstrzyknij do każdego kawałka 15 ml roztworu soli.
Umieść mostek w głębokim pojemniku o odpowiedniej wielkości. Wlać pozostały roztwór solanki i zamknąć pokrywkę. Wstawić do lodówki na 2 dni. Podczas solenia mięso należy kilkakrotnie obrócić, aby zapewnić równomierne solenie.
Po 2 dniach wyjąć mostek z solanki i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Na dnie wędzarni ułóż zrębki olchowe. Połóż mostek na ruszcie wędzarni. Wędzić przez około 1 godzinę. Wstawić do lodówki na 1 dzień.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku