Czas gotowania
1 godz.
Porcje
66
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepisy na śliwki na zimę są niezwykle różnorodne i nie sposób ich sobie wyobrazić bez powideł śliwkowych. Gruszki i śliwki dojrzewają niemal jednocześnie i doskonale uzupełniają się podczas przygotowywania słodkich przetworów. Sprawdź to w praktyce.
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Gruszka - 500 g
Śliwka - 500 g
Cukier granulowany - 1100 g
Woda - 50 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
3г
🍚
Węglowodany
1199г
🥩
Białko
6г
🔥
Kcal
Gruszki obrać, usunąć rdzeń i drobno posiekać.
Umyj śliwki, usuń pestki i drobno posiekaj.
Do śliwek dodać 50 ml wody i doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj gruszki do śliwek i przenieś mieszaninę do dużego rondla. Doprowadzić do energicznego wrzenia, ciągle mieszając.
Dodaj cały cukier. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez 1 minutę, ciągle mieszając.
Usuń dżem z kuchenki i usuń piankę. Mieszać przez 5 minut, okresowo zgarniając dżem, aby lekko ostygł.
Dżem włóż do suchych, gorących słoików i zamknij pokrywki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku