MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Solona makrela w solance

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

12 Porcje

0.0

Solona makrela w solance

Czas gotowania

48 godz.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bardzo łatwo jest samemu ugotować soloną makrelę w solance, wystarczy raz zdobyć się na odwagę. Smaku ryb solonych w domu nie da się porównać z rybami solonymi przemysłowo. Przecież przypraw i ziół można dodać dokładnie tyle, ile potrzeba, można zasolić marynatę lub dodać do niej ocet lub sok z cytryny. W tym procesie bardzo ważne jest zachowanie proporcji, aby wynik nie był dla wszystkich zaskoczeniem. Solimy całą rybę. Waga każdego powinna wynosić około 300 g. Osobniki, które są zbyt małe, mogą zostać wysuszone. Jeśli chcesz pokroić rybę na kawałki, będziesz potrzebować mniej czasu na solenie (około 12-18 godzin). Rybę można podawać z posiekaną cebulą i polaną odrobiną aromatycznego oleju roślinnego.

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Makrela w oleju - 4 szt.

2.

Woda - 1 l

3.

Cukier granulowany - 60 g

4.

Sól - 125 g

5.

Musztarda - 3 g

6.

Olej rzepakowo-sojowy - 40 ml

7.

Ziarna czarnego pieprzu - 12 szt.

8.

Długi czarny pieprz - 3 szt.

9.

Liść laurowy - 5 szt.

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

17%

Tłuszcz

134г

🍚

63%

Węglowodany

489г

🥩

19%

Białko

150г

🔥

3836

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do gotowania solonej makreli w solance. Jeśli ryba była zamrożona, rozmroź ją wcześniej. Odetnij głowę i ogon, usuń wnętrzności. Opłucz tuszę.

2

Krok 2

W zależności od wielkości pojemnika może być potrzebna większa lub mniejsza ilość solanki. Na przykład w słoiku o pojemności 1,5–1,7 litra wystarczy 1 litr solanki. Jeśli potrzebujesz więcej solanki, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.

3

Krok 3

Przygotuj solankę. Do rondelka wlać wodę pitną, dodać cukier, sól i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wlać olej roślinny i ostudzić.

4

Krok 4

Tusze makreli szczelnie ułożyć w pojemniku lub słoiku o odpowiedniej wielkości. Jeśli ryba jest duża, tuszę można przeciąć w poprzek na pół lub pokroić na kawałki.

5

Krok 5

Następnie do ryby dodać wszystkie przyprawy (musztardę, czarnusz i ziele angielskie, liść laurowy) i zalać ostudzoną solanką. Powinien całkowicie zakrywać tuszę. Przykryj pojemnik pokrywką i przechowuj w lodówce przez 2 dni.

6

Krok 6

Rybę podawaj z puree ziemniaczanym lub całymi ziemniakami lub wykorzystaj jako przystawkę na uroczystość lub na co dzień. Przechowuj resztki makreli w lodówce.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Muffiny z wiśniami

Дарина Сіліна

2699

Kcal

35

Białko

100

Tłuszcz

408

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone