Czas gotowania
1 godz.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kiedy wymawiasz słowo „brizol”, od razu wyobrażasz sobie coś francuskiego. I rzeczywiście, to kulinarne arcydzieło przyjechało do nas z ojczyzny Hugo i Balzaca. Nazwę potrawy dosłownie tłumaczy się jako „smażone w jajku lub omlecie”. To prawda – po przeczytaniu naszego przepisu krok po kroku przekonasz się o tym. Danie można łatwo przygotować w domu na patelni. Najpierw przygotuj cienki omlet, na który połóż cienką warstwę mięsa mielonego i smaż z obu stron, aż będzie ugotowany. Oprócz mięsa mielonego można użyć filetu lub kotleta z dowolnego mięsa lub ryby, a także owoców morza. Co dziwne, wszystko to jest dopuszczalne w ramach klasycznej receptury. Danie okazuje się dość kaloryczne, ale czasem i tak można sobie poczęstować. Brizol podawany jest na śniadanie lub kolację, a także doskonale ozdobi świąteczny stół.
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Mielona wołowina - 400 g
jajko - 6 szt.
mleko - 80 ml
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 60 g
Suszone zioła prowansalskie - 0.3 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Ser - 150 g
Czosnek - 3 ząbek
Bazylia lub pietruszka - 2 pęczek
Kolendra - 2 pęczek
Pomidor - 1 szt.
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
218г
🍚
Węglowodany
102г
🥩
Białko
169г
🔥
Kcal
Mieloną wołowinę połączyć z przyprawami: doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi do smaku i wymieszać, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.
Mięso mielone dzielimy na 6 równych części i każdą zwijamy w okrągłą kulkę. Lepiej to zrobić rękami zmoczonymi w ciepłej wodzie. Wtedy mięso mielone nie będzie się do nich przyklejać.
Jajka wbij do głębokiej miski i lekko ubij widelcem lub trzepaczką. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Dodać mleko i wymieszać.
Natychmiast przygotuj nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Sugerujemy użycie twardego sera, takiego jak parmezan lub cheddar, ale możesz użyć miękkich i bardziej topiących się odmian, takich jak Suluguni.
Przełóż ząbki czosnku przez specjalną prasę lub wykonaj tę czynność: na desce do krojenia rozgnieć ząbki płaską stroną noża, a następnie je posiekaj.
Oderwij liście bazylii (gałązki nie są potrzebne) i odetnij długie łodygi kolendry. I bardzo drobno posiekaj same warzywa (kolendrę i bazylię). W małej misce wymieszaj tarty ser, czosnek i zioła. Mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Weź pomidora. Musi być duże i dojrzałe. Wybierz odmiany, które są bardziej mięsiste i mniej soczyste, aby zapobiec nadmiernemu rozmoczeniu nadzienia pod wpływem bogatych soków.
Jeśli nie znajdziesz dużego pomidora, możesz go zastąpić dwoma mniejszymi. Pomidor należy pokroić w kostkę. Lepiej go nie siekać, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Z folii spożywczej wytnij 2 równe kawałki. Na pierwszym arkuszu folii spożywczej ułóż 1 kulkę mięsa mielonego, przykryj drugim arkuszem folii, a następnie rozwałkuj mięso mielone rękami pomiędzy arkuszami na cienki placek.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wlać 1/6 ubitych jaj. Pozwól omletowi trochę ostygnąć. Następnie ostrożnie zdejmij folię spożywczą z ciasta z mięsem mielonym i połóż mięso na patelni na masie jajecznej.
Smażyć brizol na średnim ogniu. Najpierw od strony omletu. Powinno się zrumienić i swobodnie odchodzić od patelni. Dzieje się to dość szybko. Staraj się nie rozgotować, w przeciwnym razie omlet zacznie się palić.
Następnie obróć brizol na stronę z mięsem mielonym, zmniejsz ogień i smaż, aż będzie ugotowany (około 5-8 minut). Można przykryć pokrywką, aby warstwa mięsa była dobrze upieczona.
Gdy mięso będzie gotowe, przełóż brizol na talerz tak, aby omlet znalazł się na dnie. Na połówkę tortilli nakładamy nadzienie serowe, a na wierzch pomidory. Przykryj wolną połówką. Dociśnij szpatułką i przytrzymaj dosłownie 15 sekund.
Gotowy brizol przełóż do naczynia do serwowania. Przygotuj więc wszystkie 6 sztuk (w zależności od liczby klopsików mielonego mięsa). Ważne jest, aby nadzienie dodać natychmiast, gdy brizol będzie gorący, wtedy ser w nadzieniu będzie miał czas się stopić.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku