MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Sałatka warzywna z majonezem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Sałatka warzywna z majonezem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz. 10 min.

Czas gotowania

15 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Winegret z majonezem przygotowuje się rzadziej niż z olejem roślinnym, ale mimo to ta opcja również ma prawo istnieć. Smak tego dania jest znacznie delikatniejszy, dlatego wielu osobom je smakuje. Przepis różni się od klasycznego jedynie dressingiem, chociaż w razie potrzeby skład winegretu można nieco zmienić, np. zamiast ogórków kiszonych wziąć śledź marynowany lub lekko solony. Jeśli chcesz więcej świeżości, dodaj do sałatki odrobinę posiekanej białej kapusty, lekko startej z solą.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Buraczany - 300 g

2.

Ziemniak - 200 g

3.

Marchewka - 150 g

4.

Cebula - 120 g

5.

Solone ogórki - 100 g

6.

Groszek zielony konserwowy - 100 g

7.

majonez - 100 g

8.

Olej roślinny - 2 łyżka

9.

Ocet z białego wina - 2 łyżka

10.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

11.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

40%

Tłuszcz

108г

🍚

50%

Węglowodany

134г

🥩

10%

Białko

28г

🔥

1635

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki winegretu. Buraki, ziemniaki i marchewkę dokładnie umyj szczoteczką. Lekko osusz i zawiń każde warzywo korzeniowe w folię. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200°C: ziemniaki i marchewka około 40 minut, buraki godzinę. Gotowość zależy od wielkości warzyw, należy to sprawdzić nakłuwając je widelcem. Ostudzić.

2

Krok 2

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełóż do dużej miski i zalej białym octem winnym. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. A następnie odcedź na durszlaku.

3

Krok 3

Ostudzone warzywa korzeniowe obieramy i pojedynczo kroimy w drobną kostkę. W osobnym naczyniu wymieszaj buraki z olejem roślinnym: dzięki temu mniej prawdopodobne będzie zabarwienie pozostałych składników winegretu.

4

Krok 4

Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Dodajemy do miski razem z marynowaną cebulą. Na oleju umieść ziemniaki, marchewkę i buraki oraz zielony groszek.

5

Krok 5

Warzywa doprawiamy majonezem. Sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i przełóż do salaterki. Gotowy winegret można ozdobić liśćmi dowolnej zieleni.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone