PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jak pofarbować jajka burakami na Wielkanoc? Wszystkie szczegóły znajdziesz w naszym przepisie. Nawiasem mówiąc, ta metoda jest bardzo niedroga: jajka są barwione świeżo wyciśniętym sokiem z buraków, więc Twoje wydatki będą minimalne. Jakiego koloru będą jajka? Piękny róż: jego intensywność zależy od czasu kontaktu z sokiem. Rezultatem będzie bardzo imponująca, prawdziwie świąteczna opcja. Ponadto zdecydowanie lepsze jest stosowanie barwników naturalnych niż sztucznych, ponieważ cokolwiek powiesz, wnikają one do środka przez pory skorupki jajka.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Białe jajka - 6 szt.
Buraczany - 1 kg
Sól - 1 łyżeczka
Ocet stołowy - 4 łyżka
Rafinowany olej roślinny do smarowania jaj - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
63г
🍚
Węglowodany
92г
🥩
Białko
53г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki. Buraki dokładnie umyj ciepłą bieżącą wodą za pomocą pędzla, a następnie zetrzyj je na średniej lub drobnej tarce do dużej miski.
Posolić starte buraki i wymieszać. Pozostaw na 15 minut, aby puściło więcej soku. Następnie buraki układamy porcjami na podwójnie złożonej gazie i wyciskamy na patelnię. Dodać ocet i wymieszać.
Umyj jajka ciepłą bieżącą wodą. Umieścić w rondlu. Napełnij zimną wodą. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Jajka ugotuj na twardo (10 minut).
Do szklanek wlać sok z buraków i ocet. Jajka należy zanurzać pojedynczo w soku i pozostawić w nim na około 1 godzinę. Ten sam pojemnik z sokiem można wykorzystać kilkukrotnie.
Na metalowej kratce ułóż pisanki zabarwione na piękny różowy kolor sokiem z buraków, podkładając pod nie papierowe ręczniki. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Nasmaruj kolorowe jajka rafinowanym olejem roślinnym. Ułożyć na osobnym talerzu lub udekorować nimi talerze z ciastami wielkanocnymi lub ciastami wielkanocnymi. Krashenki są gotowi!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku