MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kasza perłowa w wolnowarze

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kasza perłowa w wolnowarze

Dodaj do planów


Czas przygotowania

4 godz.

Czas gotowania

1 godz. 10 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jęczmień w powolnej kuchence okazuje się dokładnie taki, jak powinna być prawdziwa owsianka jęczmienna - smaczna, krucha i zdrowa! Jęczmień, z którego produkowane jest to zboże, jest bogaty w cenne mikroelementy i błonnik, doskonale zaspokaja głód i zawiera niewiele kalorii! Z reguły niechęć do gotowania kaszy perłowej wiąże się z czasem gotowania, ale multicooker znacznie uprości zadanie i ograniczy Twój udział do minimum! Dzięki niemu szybko przygotujesz doskonały dodatek do mięs czy drobiu. Będzie również bardzo smaczna, jeśli do kaszy jęczmiennej dodasz pieczone warzywa lub grzyby.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Jęczmień perłowy - 250 g

2.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g

3.

Olej roślinny - 3 łyżka

4.

Marchewka - 1 szt.

5.

Cebula cebulowa - 1 szt.

6.

Koperek - 2 pęczek

7.

Pietruszka - 2 pęczek

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

91г

🍚

65%

Węglowodany

236г

🥩

10%

Białko

37г

🔥

1876

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Kaszę perłową przesypujemy na duże sito i dokładnie płuczemy ciepłą wodą. Umyte płatki wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 4-6 godzin lub na noc.

2

Krok 2

Drobno posiekaj marchewki. Cebulę pokroić w małe kostki. Włącz multicooker w tryb „smażenia” i podgrzej olej roślinny w misce. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 10 minut.

3

Krok 3

Umieść płatki na sicie. Opłucz i dodaj do warzyw. W misce multicookera umieść masło i sól. Zalać 600 ml wody. Zamknij pokrywkę, ustaw tryb „Owsianka” lub „Zboże” i gotuj jęczmień przez 30 minut.

4

Krok 4

Ustaw tryb „Rozgrzewanie” i kontynuuj gotowanie jęczmienia przez kolejne 30 minut. W tym czasie owsianka powinna osiągnąć pełną gotowość - płatki pęcznieją i stają się miękkie.

5

Krok 5

Delikatnie wymieszaj owsiankę szpatułką, następnie ułóż na talerzach i posyp mielonym czarnym pieprzem. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki, posyp nimi owsiankę i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone