Dodaj do planów
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jęczmień w powolnej kuchence okazuje się dokładnie taki, jak powinna być prawdziwa owsianka jęczmienna - smaczna, krucha i zdrowa! Jęczmień, z którego produkowane jest to zboże, jest bogaty w cenne mikroelementy i błonnik, doskonale zaspokaja głód i zawiera niewiele kalorii! Z reguły niechęć do gotowania kaszy perłowej wiąże się z czasem gotowania, ale multicooker znacznie uprości zadanie i ograniczy Twój udział do minimum! Dzięki niemu szybko przygotujesz doskonały dodatek do mięs czy drobiu. Będzie również bardzo smaczna, jeśli do kaszy jęczmiennej dodasz pieczone warzywa lub grzyby.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Jęczmień perłowy - 250 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g
Olej roślinny - 3 łyżka
Marchewka - 1 szt.
Cebula cebulowa - 1 szt.
Koperek - 2 pęczek
Pietruszka - 2 pęczek
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
91г
🍚
Węglowodany
236г
🥩
Białko
37г
🔥
Kcal
Kaszę perłową przesypujemy na duże sito i dokładnie płuczemy ciepłą wodą. Umyte płatki wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 4-6 godzin lub na noc.
Drobno posiekaj marchewki. Cebulę pokroić w małe kostki. Włącz multicooker w tryb „smażenia” i podgrzej olej roślinny w misce. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 10 minut.
Umieść płatki na sicie. Opłucz i dodaj do warzyw. W misce multicookera umieść masło i sól. Zalać 600 ml wody. Zamknij pokrywkę, ustaw tryb „Owsianka” lub „Zboże” i gotuj jęczmień przez 30 minut.
Ustaw tryb „Rozgrzewanie” i kontynuuj gotowanie jęczmienia przez kolejne 30 minut. W tym czasie owsianka powinna osiągnąć pełną gotowość - płatki pęcznieją i stają się miękkie.
Delikatnie wymieszaj owsiankę szpatułką, następnie ułóż na talerzach i posyp mielonym czarnym pieprzem. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki, posyp nimi owsiankę i podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku