Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zupa jarzynowa z soczewicą to prawdziwy ratunek dla wegetarian, ponieważ soczewica zaspokaja zapotrzebowanie na białko nie gorzej niż mięso, ryby czy drób! Dodatkowo zupa z soczewicy to idealna propozycja na szybki stół: już jedna miska zupy naładuje Cię energią na cały dzień! Aby nadać pierwszemu daniu wyrazisty smak, użyj przypraw. Kurkuma, kminek, kozieradka, papryka i płatki chili harmonijnie łączą się z czerwoną soczewicą. Przed podaniem zupę dekorujemy drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, posypujemy sezamem lub siemieniem lnianym, osobno podajemy grzanki czosnkowe.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 16
Porcje:
Czerwona soczewica - 150 g
Marchewka - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
Pomidor - 1 szt.
Łodygi selera - 2 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Por - 1 szt.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka
Sok cytrynowy - 1 łyżka
Kurkuma - 1 łyżeczka
Słodka papryka - ½ łyżeczka
Pasta curry - 1 łyżeczka
Pietruszka - 2 pęczek
Kolendra - 2 pęczek
Sezam - 2 łyżka
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
82г
🍚
Węglowodany
145г
🥩
Białko
57г
🔥
Kcal
Białą część pora przekrój wzdłuż i dokładnie opłucz zimną wodą – pomiędzy warstwami cebuli może znajdować się piasek. Cebulę pokroić w półpierścienie. Zielone liście nie będą Ci tutaj potrzebne.
Marchewkę pokroić w cienkie paski. Paprykę słodką przekrój wzdłuż, usuń nasiona i błony. Połówki pokroić w paski. Pomidor pokroić w małe kostki.
Usuń twarde żeberka z łodyg selera. Obrany seler pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Drobno posiekaj lub przepuść ząbek czosnku przez praskę.
Do rondla o grubym dnie wlać oliwę z oliwek. Rozgrzej olej na średnim ogniu, 1 minutę. Na patelni ułożyć marchewkę, cebulę, paprykę i seler. Gotuj, często mieszając szpatułką, 5-6 minut.
Dodać czerwoną soczewicę, czosnek i pastę curry. Sól, dopraw kurkumą i papryką. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Warzywa i soczewicę gotuj przez 2-3 minuty, kilkakrotnie zamieszaj.
Do garnka wlej 1,5 litra gorącej wody, zmniejsz ogień do minimalnego i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj zupę, aż soczewica będzie miękka, około 15 do 20 minut. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zupę pod przykryciem na 5-7 minut.
Oddziel liście pietruszki i kolendry od łodyg. Drobno posiekaj warzywa. Na suchej patelni podsmaż nasiona sezamu. Wlać zupę z soczewicy do misek. Do każdego dodać posiekane zioła, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać sezamem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku