Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 godz.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
jogurt grecki
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
mleko - 1 l
Jogurt - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
37г
🍚
Węglowodany
50г
🥩
Białko
34г
🔥
Kcal
Przygotuj mleko na jogurt grecki. Jeśli masz domowe mleko, musisz je zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli masz mleko ze sklepu, wystarczy podgrzać je do 45 stopni.
Usuń ewentualną pianę z gotowanego domowego mleka i pozostaw do ostygnięcia do temperatury 45°C. Do miski wlać 100 ml mleka i wymieszać z jogurtem. Wlać tę mieszaninę do reszty mleka i wymieszać.
Lekko podgrzej słoiki i pokrywki lub jeden duży słoik. Nie wystudzone mleko wlać do naczyń, przykryć pokrywkami i szczelnie owinąć kocem. Pozostawić do ostygnięcia na 6 godzin w upalne dni lub 8 godzin w chłodne dni. W tym czasie mleko zamieni się w jogurt.
Na głębokiej misce umieść sito i przykryj je 3-4 warstwami gazy. Jogurt ostrożnie przełożyć do gazy i pozostawić w lodówce na około 4 godziny, aby odsączyć nadmiar płynu. Jeżeli zależy nam na gęstszej konsystencji jogurtu, można wydłużyć czas ważenia.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku