Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
W czasach sowieckich w każdej piekarni sprzedawano ciasto Majskiego. Pieczeli go w kształcie cegły, w środku było dużo rodzynek, a wierzch dekorowano cukrem pudrem. Jedną z zalet tego ciasta jest to, że nie czerstwieje przez długi czas. W tamtych czasach niewiele osób wiedziało, że przepis na babeczki został w całości skopiowany z przepisu na ciasto wielkanocne, tyle że zawierał znacznie mniej masła, jajek i suszonych owoców. Często masło zastępowano margaryną. Sam proces gotowania również został uproszczony, dzięki czemu upieczenie takiej babeczki nie było szczególnie trudne nawet dla początkujących kucharzy. Już dziś stanie się gwiazdą domowego picia herbaty, jeśli wybierzesz do niej produkty najwyższej jakości. Korzystając z tego przepisu, możesz upiec proste domowe ciasta wielkanocne, wystarczy, że do ciasta dodasz więcej masła, suszonych owoców i przypraw.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Mąka - 310 g
Cukier - 100 g
Masło - 70 g
jajko - 1 szt.
rodzynki - 60 g
Świeżo tłoczone drożdże - 12 g
Cukier waniliowy - 5 g
Sól - ½ łyżeczka
Cukier puder - 30 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
66г
🍚
Węglowodany
384г
🥩
Białko
47г
🔥
Kcal
Aby przygotować ciasto majowe, najpierw wyłóż ciasto. Do miski wlać 100 ml ciepłej wody, dodać drożdże, dodać 1 łyżkę. l. cukier i 2 łyżki. l. mąka, wymieszać. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Rodzynki zalać gorącą wodą na 15 minut, odlać wodę i osuszyć rodzynki. Rodzynki obtaczamy w mące, żeby lepiej połączyły się z ciastem. Możesz namoczyć rodzynki w koniaku lub rumie na noc, aby nadać wypiekom lepszy smak.
Do miski z odpowiednim ciastem dodać 30 ml wody, pozostały cukier, cukier waniliowy, oddzielnie ubite widelcem jajka, wymieszać. Dodajemy porcjami przesianą mąkę, dodajemy sól, dokładnie mieszamy.
Rozpuść masło i wlej do ciasta. Ciasto wyrabiamy rękoma lub mikserem wyposażonym w końcówkę hakową. Wyrabiać przez co najmniej 7-10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki oprószone mąką i wymieszać.
Przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie dwukrotnie zagniatamy ciasto. Kiedy wyrośnie po raz trzeci, nie rozgniataj go, ostrożnie połóż na stole i podziel na 2 części. Rozwałkuj ciasto na małe batony.
Dwie małe foremki na muffiny wysmaruj masłem. Przełożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości foremek. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto wyrośnie na całą wysokość foremek.
Ostrożnie włóż foremki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut. Gotowość babeczek sprawdzamy drewnianym patyczkiem – powinny wyjść suche.
Gotowe muffinki wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę w foremkach, następnie przełóż na metalową kratkę i posyp cukrem pudrem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku